2008-05-11 11:15:39

Tukaj sem čisto nova... Malo sem pregledovala vaš forum, ki se mi zdi zelo pomemben in zato vse čestitke! Bi pa zelo rada poskusila pripraviti po vašem receptu probiotični jogurt. Pri tem sem naletela na nekaj vprašanj: 1. ali mora biti na stalni temp. 40 stopinj celih 24 ur ali pa lahko ostane na sobni temperaturi? ali to pomeni da ga je treba segrevati in držati na temp 40 stopinj - ampak kje? ne morem npr. pustiti pečico vklopljeno 24 ur... ali je mleko lahko kupljeno v trgovini? z oznako sveže mleko? katero mleko vi kupujete? ali se ne skisa in pokvari? za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Ivan Maršič @ 2008-05-17 09:15:42

Spoštovani gost, hvala za čestitko za vsebino mojega foruma. Skrbi Vas, kako ohraniti probiotični jogurt na ustrezni temperaturi. Ko mleko z vsebino ohladite na ca. 40 stopinj, to je toliko, da ga lahko poskusite pa vas ne opeče,zamešajte probiotični jogurt, ki ste ga kupili, ali pa vam ga je kaj ostalo od prej. Zavijte posodo s primerno suho krpo in pustiti v pečici, ki naj bo nastavljena na temperaturo do 40 stopinj. Po nekaj urah lahko pečico izključite in čez čas spet vključite. Fermentacija se bo nadaljevala, če tudi ne bo vedno enaka toplota. Kupujte sveče in pasterizirano mleko, le alpsko ali trajno ne sme biti. Če potrebujete še kako informacijo, se spet oglasite. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič.