Gregor @ 2006-04-03 08:56:39

Gospod Maršič ! Tudi sam se pridružujem mnogim vašim nasvetom, da moramo sami poskrbeti za svoje zdravje. Vaš poudarek je na zdravi hrani, mogoče premalo omenjate gibanju na svežem zraku in psihične sprostitve. Mene zanima kako ocenjujete jedi, ki so pečene na žaru. Na vrtu, ki ga imamo za hišo, sem si postavil zidan žar in vsi člani družine, pa tudi številni obiskovalci, občudujejo jedi iz žara, še posebej če so zapečene s hrustavo rjavo skorjo. Se zahvaljujem za nasvet ! Gregor iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2006-04-11 17:08:23

Gospod Gregor, glede priprave jedi na žaru, moramo biti bolj pazljivi. Napačno je, če mislimo samo na okus kake jedi, nič pa na zdravje. Hrustljava rjavo zapečena skorjica je hudo škodljiva za zdravje. To dopovedujem že zelo dolgo, pred dobrim letom, pa je bilo to tudi znanstveno potrjeno. V zapečeni skorjici mesa ali zelenjave, so prežgane beljakovine in maščobe.V njih je nastane akrilamid, ki je rakotvoren. Temu pa se lahko izognemo . Če želite pripraviti meso na žaru, ga pripravite na običajen način, ne da bi ga že solili ali mu dodali kaj drugega. Na hitro ga specite na žaru, večkrat ga obrnite in pazite, da se ne zaskorji. Pripravite marinado iz olja, raznih začimb, ne pozabite na česen, osolite in še vroče meso polite s to marinado. Ko se primerno ohladi, je pripravljeno , da se ga lotimo. Podobno ravnajte tudi z zelenjavo, ki jo ni mogoče jesti presno . Ugotovili boste. da so te jedi tudi brez porjavele skorjice, zelo okusne. Pa dober tek ! Vas pozdravlja Ivan Maršič