Dolenjc @ 2004-07-13 11:08:11

Najbrž je res, da na Dolenjskem spijemo preveč vina. Sam spisek 2 do 3 kozarca rdečega vina (cvička) vsak dan. Že večkrat sem slišal, da je rdeče vino zdravo in varujete pred rakom. Ivan pa je povedal, da je belo vino bolj zdravo. Ali bi lahko zvedel zakaj rdeče in zakaj belo. To bo tudi druge zanimalo.

Ivan Maršič @ 2004-08-07 11:09:40

Različna so mnenja o tem, katero vino, rdeče ali belo, naj bi imelo več antioksidantov. Lahko, da jih ima rdeče več, vendar je treba povedati, da ima rdeče vino veliko tanina, ki ga belo nima. Tanin pa je zdravju v škodo. Dr. Petz je zapisal, da je v rdečem vinu visoka koncentracija histamina, ki je vzrok za alergije. To je tkivni hormon od katerega nastajajo nekatere alergije. Kdor se zdravo hrani, ne potrebuje veliko antioksidantov, ki jih je v rdečem vinu nekaj več , kakor v belem. Kadar govorimo o vinu, imam v mislih, kozarec ali dva na dan in po jedi.

Ginger @ 2004-08-10 20:55:03

Vsekakor priporočam 1-2 dcl rdečega vina na dan prej ko belega. Pa še to ni več potrebno, ker vemo, da alkohol (večinoma) škodi. Dobi se dodatek k prehrani, ki vsebuje oligomerne proantocianidine (opc 85 - iz pešk rdečega grozdja in lubja mediteranske - francoske pinije). Če želite uživati antioksidant, ki je 50 x močnejši od E in 20 x močnejši od C vitamina, potem posezite za ustreznim dodatkom k prehrani.

Egi @ 2004-08-10 21:00:08

Rad spijem kozarček rdečega vina za zdravje. Zadnjič pa me je kolega čisto razočaral, ko je rekel, da je v kozarcu borovničevega ali ribezovega soka enaka količina zdravilnih snovi, le da ni zraven alkohola. Ali kdo ve, je to res? egi

Mariborčan @ 2004-08-11 21:18:49

Za rdeče vino je splošno znano, da koristi srcu, zdaj pa so odkrili, da je lahko koristno tudi za pljuča. Prebral v 'Večeru' Mariborčan.

Vasilij @ 2004-08-11 21:32:00

Avtor: vasilij Datum: 11.08.04 10:17 Zdrav človek lahko spije deci ali dva na dan. Če pa govorimo o bojnih strupih, pa so to pesticidi in herbicide in še kaj s čemer škropimo vina letos do sedaj že povprečnop 18. krat. Ker ti dodatki ostanejo na grozdju in so prisotni v vinu bi rekel, da so še vedno borovničevi sokovi pa če prav kupljeni manj škodljivi. Sicer pa si,lahko kupite bornovnice in si sami naredite sokove, tudi iz drugega sadja in si shranite v steklenice z pasteriziranjem in brez vsega. Sicer pasterizacija v sokovih naredi nekaj škode, so pa še vedno bolj zdravi kot kupljeni. Seveda tudi bolj zdravi od vina. Ko ste govorili o vinu ste pozabili povedati na kakšen načinm pridelano vino, pa ja ne mislite, da dobite v trgovini zdravju primerno vino. Pojdite v neko klet in poglejte kaj vse dodajajo, pre 15 leti sem bil v Vinagovi kleti in gledal procedure in se pogovarjal z tehnologom. Od takrat dalje ne pijem vina razen ob slavjih požirek, ker to vino je ZELO škodljivo in ne koristno. Posebno to velja za namizna vina ( narejena z nekaj vina in ogromno kemikalij). Vasilij

Ivan Maršič @ 2004-08-21 10:58:33

Okrog antioksidantov že preteravamo. Prepričan sem, da kdor se zdravo hrani ne potrebuje živila, ki imajo še posebne antioksidante. Priporočati rdeče vino, kot neko zdravilo, se mi zdi narobe.