Marcela @ 2007-08-13 10:44:28

Cenjeni g. Maršič, v mnogih nasvetih previte, da naj bi na mesto sladic jedli jogurt po vašem receptu. Navajate da je zdravilen, na Univerzi so ugotovili, da ima do 700 krat več zdravilnih mlečno-kislinskih bakterij, kakor običajni jogurt. Še posebej je to zanimivo, ker je lahko tudi posladica, kar za konzumni jogurt ne moremo reči. Dovolim si predlagat , da bi besedilo za pripravo vašega jogurta objavili na vašem spletu. Dobro bi tudi bilo, da bi ga priložili pošiljkam s katerim nam pošiljate vaše izdelke po naročilu. Sprejmite lep pozdrav od Marcele iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-08-18 11:14:15

Cenjena gospa Marcela iz Ljubljane! Veseli me, da se zanimate za jogurt, ki ga mnogi imenujejo po meni. Sam sem že pred 25 leti sodeloval z zdravnikom dr. Tiholetom, ki je takrat začel preizkušati probiotični jogurt. Moja zamisel je bila, da bi namesto pudinga za osnovo vzeli kosmiče in v tem je posebnost tega jogurta. Kako ga sami pripravimo, sem že večkrat zapisal. Imam pa tudi recept posebej pripravljen in ga na željo brezplačno pošljem. Na Fakulteto sem ga dal v analizo- preizkus za koliko se poveča število mlečno kislinskih bakterij v primerjavi z običajnim jogurtom. Iz izvidov sem lahko videl, da se je povečalo do 700x. Te bakterije pa so bistvene za krepitev telesne obrambe-imunskega sistema. Za osnovo vzamemo navadno mleko, lahko posneto ali neposneto. Ne sme pa biti trajno ali homogenizirano. Mleko segrejemo do vretja, vsujemo prebrane kosmiče ali sveže zmleto žito, dodamo sladko suho sadje (npr.rozine) in pustimo ohladiti na cca 40 stopinj. To je toliko hladno, da lahko vsebino poskusimo. Cepimo z žlico probiotičnega jogurta, ki ga kupimo, premešamo, pokrijemo in pustimo v malo ogreti pečici vsaj 24 ur. Temperatura naj bo vedno okrog 40*. Če želimo, da je jogurt bolj kisel, ga po tem času še pustimo na toplem. Ko je dovolj, ga lahko hranimo v hladilniku več dni. Pred jedjo ga malo segrejmo. Jogurtu lahko dodamo različno sadje ali drugo, kar otroci radi jedo. Vem, da ga marsikje redno jedo za zajtrk, ali kot sladico po kosilu. Pa dober tek in veliko zdravja! Vam želi Ivan Maršič.