Tomo @ 2007-12-03 10:31:30

Pozdravljen! Zanimam se za vaš "kisli jogurt". Posebno za pripravo vašega. Prosim, če mi postopek podrobno napišete, ker mi iz vašega prispevka o zdravilenm jogurtu ni jasno kako je z uporabo mleka. Zanima me tudi kakšen je gospodinjski inkubator in kje ga dobiti. Za odogovor se vam že vnaprej zahvaljujem! Lep pozdrav! Tomo

Ivan Maršič @ 2007-12-08 09:22:57

Priprava zdravega probiotičnega jogurta Reklame nam vsak dan ponujajo probiotične jugurte, ki bi nam pomagali do zdravja. Ta reklama ni poceni in tisti, ki pripravljajo jogurt, imajo mislih dobiček. Vsi ti izdelki so industrijsko pripravljeni, trgovci jim nabijejo še visoko maržo in tudi država pristavi lonček za davek. Probiotični jogurt si po mojem receptu lahko sami pripravimo. Ta bo zagotovo veliko cenejši, prilagojen našim željam ter potrebam in pomagal bo do več zdravja. Za pripravo 5 obrokov potrebujemo 1 liter nehomogeniziranega mleka. Lahko je tudi kozje ali ovčje mleko, ne pa sojino. Pripravimo za veliko žlico lanenega semena in bučnih pešk in damo v zavrelo mleko. Preberimo skodelico kosmičev, lahko so ovseni ali drugi. Če želimo jogurt iz prosene kaše ali ajdove moke, to prej razredčimo s hladnim mlekom. Mleko naj samo zavre in ga odstavimo. Vsujemo kosmiče ali moko in premešamo. Pripravimo ustrezno po svoji želji, sladko suho sadje (rozine, narezane smokve, marelice, dateljne, suhe slive itd) in zamešamo v vsebino. Lahko tudi žlico rjavega sladkorja. Še bolje pa je, da zamešamo, ko se vsebina ohladi, veliko žlico medu. Dodamo še žlico pivskega kvasa v prahu in nekaj žlic probiotičnega jogurta, ki ga kupimo. Del tega lahko prihranimo in porabimo za naslednjo pripravo. Pokrito posodo damo na toplo, lahko tudi na radiator ali v malo ogreto pečico. Na temperaturi okrog 40 stopinj se bo vsebina, v najmanj 24 urah, fermentirala v probiotični jogurt. Če hočemo bolj kislega, pustimo dalj časa na toplem. Kar ne pojemo, damo v hladilnik in ga lahko jemo ves teden. Prvi je pri nas, že pred 30 leti, začel pripravljati ta jogurt zdravnik dr. Tihole in smo mu rekli kisli puding. Za podlago je vzel škrob iz pudinga. Sam sem se odločil, da na mesto pudingovega praška uporabim najbolj zdrave žitarice. Moj probiotični jogurt sem dal strokovno pregledati in ugotovilo se je, da je število mlečno-kislinskih bakterij naraslo do 700 krat. Od števila teh pa je odvisna zdravilnamoč. Iskreno vam želi veliko zdravja Ivan Maršič