Jana @ 2004-12-27 21:41:57

Cenjeni g. Ivan ! Večkrat sem že brala kako koristen je za zdravje sok rdeče pese. Pridelali smo več pese in jo hranimo v zasipnici. Nekaj bi jo radi predelali v sok, pa ne vemo zakaj bi ga porabili. Ali nam kaj napišete v Internetu ? Hvaležna Vam bom ! Želim Vam srečno novo leto 2005 z veliko željo, da bi nas še dolgo učili kako naj zdravo živimo. Jana iz okolice Metlike

Ivan Maršič @ 2005-01-03 22:20:52

Sok rdeče pese priporočam za krepitev zdravja, pomaga slabokrvnim, ureja prebavo in znižuje slabi holesterol. Če imate možnost iz pese iztisnite sok in ga konzervirajte z medom . Na liter soka enako količino medu, premešajte in hranite na hladnem. Sveži sok bi lahko tudi pasterizirali, vendar se s pregrevanjem uničijo mnoge zdravilne lastnosti. Znani čebelar in zdravilec Tone Fabjan iz Predstrug v Dobrepolju, ima zdravilen sok iz rdeče pese, z imenom Endovital. Tudi on ga ne pasterizira, ampak mu to naredijo čebele. Surovo peso si lahko pripravite tudi v obliki krepilne solate. Na drobno jo narežite, začinite s hladnim oljem, malo osolite in dodajte še druge začimbe, ki ste jih vajeni. Oglasite se še kaj in nam povejte kako ste uspeli. Lep pozdrav !