2005-08-10 10:53:32

Pozdravljeni No kar nekaj časa sem bila vegetarijanka. Pred kratkim pa sem prešla na presno hrano.Pred tem sem opravila tudi čiščenje črevesja s hidrokolonom. Moje počutje se iz dneva v dan izboljušje. Izganjajo tudi poškodbe,ki so me ovirale pri športu. Zanima pa me nekaj. Še vedno nimam urejene menstruacije-preprala sem si že članke o tem, ni nič narobe če je ni. Opažam pa v zadnjih dneh-od čiščenja, da sem izgubila spolno poželenje. Ali ima to kakšno povezavo s prehodom na presno hrano, z urejanjem ravni hormonov v telesu? Kaj od prehrane svetujete za dvig splone sle? Hvala za odgovore

S.Z. @ 2005-08-14 00:00:16

Mene bi zanimalo, kakšen režim presne hrane ste uvedli? Kakšen je približno vaš jedilnik? Mislim, da si lahko z neuravnovešeno prehrano na dolgi rok naredite precej škode. Presna hrana je lahko zelo širok pojem, zato sprašujem.

Barbara @ 2005-08-15 10:22:17

Kakšen je moj jedilnik težko napišem, ker ne jem vsak dan isto. Prva sprememba,ki sem jo uvedla je, da sem prenehala piti kavo.Mislim,da se to odraža predvsem z občasnimi glavoboli in nastopanjem "spalne"krize. Kar se hrane tiče. Jem večinoma sadje.Največkrat pri enem obroku jem eno vrsto sadja. Pri sadju dodam največkrat kokos, mak, moko iz pšeničnih kalčkov, rožičevo moko ter oreščke. Željo po sladkem nadomestim s suhim sadjem. Pri zelenjavi pa dodajam semena-bučna,sončnična,sezam,lan. Za zajtrk včasih jem kosmiče z banano. Prej sem pojedla dovolj mlečnih izdelkov, ki jih sedaj od časa do časa pogrešam. Ali mislite,da je to prevelik šok za organizem? Zelo vesela bi bila tudi mnenja gospoda Maršiča. Hvala

2005-08-15 11:16:55

Že dolgo se zanimam, preizkušam in berem o raznih dietah. In res, presnojedstvo je dobra zadeva, vendar pozor! Jesti večinoma sadje je škodljivo! Prav tako veliko surove zelenjave, saj je nekatera težko prebavljiva (zaradi manjka encima celulaze). Prevelika količina sadnega sladkorja je povod za mnoge težave, sploh dolgoročno. Če se ravnate po znani knjigi "Proč s kuhinjskim loncem" vam svetujem, da takoj prenehate, preden si naredite več škode in koristi. Obstaja mnogo stvari, ki jih je treba vedeti, preden se podate v spremembo prehrane. Če hočete presnojedstvo, potem ne izpuščajte SUROVIH mlečnih izdelkov, priporočam predvsem izdelke iz kozjega mleka, ki ima mnoge prednosti pred kravjim in surova jajca. To je pač dejstvo! Spremembe uvedite počasi in se dobro opazujte. Podal vam bom nekaj povezav, ki si jih dobro naštudirajte in po svoji pameti upoštevajte: hn še mnogo bi se našlo! Če vas bo še kaj zanimalo (povezave, informacije), pa me kontaktirajte! Moram žal priznati, da se z g. Maršičem ne strinjam v vseh pogledih, sploh v tem, da so žita poglavitna hrana. Ima pa glede mnogih stvari zelo prav! LP

S.Z. @ 2005-08-15 11:27:42

Pa obvezno si preberite vsaj knjigo dr. Bielerja: Hrana je vaše zdravilo (ali nekaj takega) kjer boste dobili veliko pametnih informacij. To knjigo nekje omenja tudi g. Maršič če se ne motim.

Ivan Maršič @ 2005-08-17 09:52:02

Spoštovani, cenim Vaše prizadevanje, da si s hrano pomagate do zdravja. Sam nisem privrženec za uživanje zgolj presne hrane. Svetujem postopen prehod z običajne hrane na vegetarijansko in tudi presno prehrano. Moje 40-letne izkušnje kažejo, da naj se uživa presno vse, kar ne potrebuje kuhanja. Ne gre le za zeleno solato in sadje.Tudi korenovke se lahko na drobno zrežejo ali 'zmiksajo' in se na koncu dodajejo že pripravljeni hrani, a samo toliko, da prevre.Odločno pa sem proti pripravi hrane z maščobo, kot je cvrtje. Svetujem, da postopoma sami ugotovite katera živila in kako pripravljena vam najbolj ustrezajo. Oglasite se še kaj !

Ivan Maršič @ 2005-08-17 10:08:32

Cenjeni gost ! Vesel sem bil vašega mnenja, da se z vsem ne strinjate zmenoj. Od kar sem se sam pozdravil, se prizadevam, da bi tudi drugim pomagal do več zdravja in dolgega kvalitetnega življenja. Vabim vas, da pri tem sodelujete. Prepričan sem, da bodo tudi bralci tega Foruma radi prebrali vaše in moje mnenje o prehrani, ki lahko vodi do zdravja. Napišite v Forum kadar se z menoj ne strinjate. Različna mnenja peljejo do nove kvalitete. Oba veva, da se mnogi zdravniki tudi ne strinjajo s tem, kar piševa. Morda lahko kaj prispevava k spoznanju, da je lahko zdrava hrana zelo pomembna pri preventivi in kurativi. Sprejmite moj lep pzdrav !

S.Z. @ 2005-08-17 18:04:02

Jaz se pojavljam tudi kot "gost" v tej temi, zgolj po nesreči. G. Maršič, presenečen sem nad vašim odnosom, povem vam tudi, da sem vaš sokrajan, vendar se ne poznava.

S.Z. @ 2006-05-18 20:32:23

Je že kdo tukaj preizkušal Atkinsonovo dieto? Poudarja meso, maščobe in le malo ogljikovih hidratov.

2006-05-19 09:34:14

Je bilo dosti govora o tem pred leti... nekaj časa je bila ta dieta izjemno modna, kolikor mi je pa znano, je njen osnovalec umrl zaradi odpovedi srca (zaradi zamaščenosti), nakar je dieta naenkrat izginila iz javnosti. T.i. točkovna dieta, če govorimo o isti stvari. Če mene vprašate, roke proč od tega. Že po zdravi pameti je jasno, da se na tak način ne morete dalj časa prehranjevati. Pa, mimogrede, vedno poglejte na letnico izdaje knjige, ko vzamete v roke kako "biblijo o zdravi prehrani", ker se zadeve z leti zelo menjajo incelo prehajajo v svoje lastno nasprotje. Če preletite čtivo samo zadnjih 30 let, boste ugotovili marsikaj zanimivega

Tiansen @ 2007-03-07 16:06:45

Ste prepričani, da je točkovna in Atkinsonova dieta eno in isto? Glede na link http://www.geocities.com/hdieta/td.htm se mi zdi, da je točkovna dieta nekaj čisto drugega.

2007-03-07 16:10:27

Meni se namreč točkovna dieta, do katere sem dal link v prejšnjem postu, zdi zelo v redu! Sadje in zelenjave se lahko je po želji, število točk je prilagojeno sedanji teži in upošteva se telesna aktivnost. Kaj drugi mislite?

S.Z. @ 2007-04-23 17:51:05

Prebiram, kaj sem pisal pred enim letom in pol in v tem času preizkušanja s prehrano ugotavljam, da imate, gospod Maršič, v večini kar prav glede prehrane in zdravja. Cenim vaše dolgoletne izkušnje. Dodal bi še svoje mnenje o zdravju. Človek včasih postane preveč obremenjen s tem kaj da v usta, kar prav tako ni dobro, kot če mu je vseeno. Moje vodilo je - jesti skromno, ravno toliko, da smo siti (če zamižimo, bomo takoj vedeli, kdaj je dosti), jesti polnovredno, predvsem pa zelo počasi in z užitkom. Poslušajmo in spoštujmo svoje telo. Pa bodimo veseli!

S.Z. @ 2010-06-07 16:10:12

Popravljam svojo trditev o surovih jajcih. Surov je primeren le rumenjak, saj surov beljak in baje tudi ovojnica vsebujeta snovi, ki zavirajo vitamin H - biotin.

Ivan Maršič @ 2010-06-18 15:25:32

Spoštovan S.Z. Strinjam se z vami, da surov rumenjak v zmernih količinah, torej največ dva na teden lahko primeren dodatek h kosmičem ali kaši z dodanim probiotičnim jogurtom. Sam beljak pa je hud strjevalec krvi in slabo vpliva na organizem. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič.

S.Z. @ 2010-09-02 20:23:14

Moje mnenje je, da je treba poslušati tudi svoje telo - fizično inteligenco, občutke. Teorija je velikokrat omejena, tudi nismo vsi enaki. O slabih straneh kosmičev si lahko preberete tole (v angleščini): https://westonaprice.org/food-features/ ... -acid.html Če hrana ni preveč enolična, morda ni problematično ... Pred časom sem pisal o dietah in določeni hrani, ki naj bi bila zdrava (kozje mleko, itd ...). Če to komu ne ustreza in ne paše (npr. meni ne več), verjetno tega ne rabi in tudi ni dobro zanj. Vendar se je dobro ravnati po zdravi pameti in jesti kvalitetno in zmerno. Lep pozdrav