Ziva @ 2008-03-09 14:45:56

Spostovani, moz, star 30 let, ima ze kaksni 2 leti tezave po zauzitju mleka. 15 min po zauzitju dobi grozne vetrove, ki tudi nenormalno smrdijo. Pravim mu, da je gnil znotraj, ker dejansko nevzdrzno smrdi. Ocenjujem, da na dolgi rok taksno pocetje in odziv telesa ni primeren, zato vas prosim za nasvet, kaj naj stori. Poskusila sva ze vec vrst mleka, pa mu sedaj se najbolj ustreze (beri/najmanj vetrov) mleko v plastenki iz Vipave, medtem ko je mleko v zeleni embalazi od LJ.mlekarn katastrofa.

Ivan Maršič @ 2008-03-15 09:04:49

Cenjena gospa Živa! Pravite, da ima vaš mož vetrove in druge težave, če zaužije mleko. Vedno več je ljudi, ki imajo težave z mlekom. Jaz že dolgo odraslim osebam odsvetujem uživanje običajnega mleka. Mleko je namenjeno teličkom, da hitro zrastejo, ne pa ljudem. Mleko ima precej kalcija in naj bi ga za to veliko popili. Vedno več je strokovnih dognanj, da telo izčrpa iz mleka le malo kalcija. Veliko več ga dobi iz zelenjave, na primer zeljnic, posebno še ohrovta. Nekateri, ki so intoleranti na običajno mleko, pa dobro prenašajo fermentirano mleko: kislo mleko, jogurt, kefir. Za krepitev telesne obrambe pred boleznimi zelo priporočam dnevno uživanje probiotičnega jogurta, ki ga lahko tudi sami pripravite. V nobenem primeru pa ne priporočam trajnega mleka, ki je industrijsko predelano in v škodo zdravju. Sprejmite pozdrav od Ivana Maršiča.

2008-04-21 08:29:19

Naj vam sporočim samo toliko, da sem začela pripravljati vaš jogurt s kosmiči in rozinami in ga z možem rada pojeva. In ne boste verjeli - nikakršnih vetrov več in predvsem veliko teh koristnih bakterij. Pa še zares dober, sladek jogurt je. Hvala za pomemben in koristen življenski nasvet. Srečno!