Radoznala @ 2008-06-17 15:42:15

Spoštovani g. Maršič, bila sem na predavanju o zdravi prehrani in predavatelj je večkrat poudaril, da ne bi smeli skopaj jesti beljakovine (meso ali stročnice), oglikove hidrate (riž) in zelenjavo (sadje). Nisem pa razumela zakaj te ne gre skupaj, čeprav že dolgo jemo tako. Kaj Vi pravite o tem ? Hvala in lep pozdrav od Radoznale.

Ivan Maršič @ 2008-06-21 10:54:56

Cenjena Radoznala, večkrat berem in slišim, da naj bi ne jedli skupaj beljakovine(stročnice), ogljikove hidrate (kaše) in sadje. O tem si tudi znanstveniki niso enotni. V sedanji prehrani teh razlik nismo delali. Ugotovili pa so, da na primer želodec presnavlja beljakovine s kislim sokom, ogljikove hidrate pa v bolj lužinastem. Če jemo oboje hkrati, se prebavni sokovi med seboj mešajo in medsebojno izravnavajo. Jaz bi svetoval tako: kdo s prebavljanjem nima težav, naj še vedno je skupaj. Kdor pa je zakisan, ali ima kake druge prebavne težave, naj omenjena živila uživa vsako zase in tako odkrije vzrok svojim težavam.Ne smemo pozabiti, da so praviloma v vsakem živilu že po naravi vsebovani vsi trije.Vabimo Vas, da nam poročate o svojih izkušnjah. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič.