Margareta K @ 2008-01-22 14:51:27

Gospod Maršič, že dalj časa sledim vašem forumu na spletni strani. Zapisi so zanimivi, ker so raznovrstni in kratki. Počasi tudi meni prihaja v zavest, da je treba preiti na bolj zdravo prehranjevanje. Družina, posebno oba mladostnika, ki ste v srednji šoli, se temu upirata. Mene moti v vaših odgovorih to, da uvrščate sir med nezdravo hrano. Do sedaj pa še niste zapisali, zakaj ne bi smeli jesti sir, ki od nekdaj velja za zelo zdravo živilo. Francozi ga jedo pri vsakem obroku in spadajo med najbolj zdrave narode v Evropi. Prosim vas, da konkretno utemeljite vašo odklonilno stališče do sira. Jaz kupujem sir z manj kakor 20% maščobe. Hvala in pozdrav ! Margareta iz Kranja.

Ivan Maršič @ 2008-01-26 11:30:41

Cenjen gospa. Margareta! O siru sem imel že tri zapise na mojem spletu. Še vedno mislim, da tako kot mleko, tudi sir ne koristi zdravju odrasle osebe. Kdor je zdrav ga lahko malo poje, bolni pa ne. Bolj primerna je skuta iz posnetega mleka. Odločno pa odsvetujem topljeni sir. Tudi sam sem že slišal, da Francozi pojedo veliko sira. Da bi bili bolj zdravi, kakor drugi evropski narodi, samo za to, ker jedo sir, še nisem slišal. V siru, ki je pri nas v prodaji, je največkrat okrog 40% mlečne maščobe. Vsebuje veliko skoncentriranih beljakovin. Živalske maščobe in beljakovine pa je že dalj časa spoznane za manj zdrave. Tudi sam sem nekdaj jedel sir. Pogosto sem imel težave in ko ga nisem več zaužil, teh neprijetnosti ni bilo več. Podobno je bilo z več stotim bolnikom, ki sem jim svetoval v zadnjih letih. Ti so največkrat imeli težave z žolčnimi kamni in bolečimi sklepi. Vas lepo pozdravlja Ivan

BigMuk1 @ 2008-11-15 21:47:00

No....saj ne vem kje bi začeu...sem M.D., po izobrazbi univ.dipl.biol., trenutno dejaven kot mladi raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan. Imam nekaj zelo, zelo, zelooo....ostrih kritik na vaša mnenja - konkretno o siru in njegovi potencialni "zdravosti" za človeški organizem. Takšne "bedarije", ki jih "klatite" po internetu in zavajate bralce vaše internetne strani, so popolnoma nesmiselne, popolnoma v nasprotju z rezultati znanstvenih raziskav in zgolj plod vaše subjektivne ocene. Če res mislite, da vaš "kvazi eksperiment", (ko ste prenehali aplicirat sir, ste se potem bolje počutili) res pomeni le-to, da je sir škodljiv, potem pa res ne vem, zakaj raziskovalci širom sveta delajo takšne in drugačne raziskave....preprosto vas bi vprašali in bi blo to vse - očitno ste pač sposobni tega. PRVIČ: Večina sirov in nobeden, ki ga jaz poznam (in to ni malo!!!) nima 40% mlečnih maščob. Če bi bili malo bolj dojemljivi (da ne rečem: brihtni) bi lahko dojeli, da na etiketi piše: 40% ali pa 45% mlečnih maščob V SUHI SNOVI!!!!! In ker imajo tudi poltrdi in trdi siri okoli 40 - 55% suhe snovi, vam že osnovnošolski račun pokaže, da je to na celotno maso sira le 20 - max. 30% maščob. DRUGIČ: Živalske beljakovine škodljive?!?!?!?! ZAKAJ ŽE??? Ne rečem za maščobe - nenasičene so res bolj škodljive - ampak beljakovine so beljakovine. Očitno ne veste, da so VSE BELJAKOVINE na tem svetu - ne glede na to, kateri organizem jih proizvaja, sestavljene iz istih sestavin - 20-ih aminokislin. Razlika je le v zaporedju. In ker se v končni fazi beljakovine katabolizirajo do aminokislin, je POPOLNOMA vseeno, iz katerega organizma zaužijemo beljakovine. To se konkretno nanaša na članek o siru. Drugega "sranja" se mi niti brat ne da, ker verjetno podobnih bedarij ne manjka. In nekaj vam polagam na srce. Očitno ste nek navaden mazač, očitno brez vsakršne formalne izobrazbe (vsaj pri vaši predstavitvi je nisem videl), ste nek potencialni zaslužkar, ki misli da je če je odprl S.P., potem pa lahko ljudi izkorišča. Pazite se - izkoriščate ljudi, ki ne vidijo izhoda, iščejo zaupanje, naletijo pa na vas - sicer ne pravim, da ste slab človek, sploh ne, vas niti ne poznam - vidim pa da ste izkoriščevalski IN NIMATE BLAGE VEZE O BIOLOGIJI, BIOMEDICINI in znanosti nasploh. Že vaš neslovnično napisan pozdrav na koncu članka pove vse (Vas lepo pozdrava Ivan). Mimogrede...kateri sklon je to?? Sedmi, tisti, ki sledi orodniku???? Res....preprosto znorim, ko naletim na take kr*tene!!! IN...če imate toliko jajc, da izmišljene, kvazi znanstvene stvari objavljate, mejte še toliko poguma, da objavite TALE MOJ KOMENTAR!!!!!!!!! Pa srečno mazaštvo :)

malus1 @ 2008-11-17 22:58:07

Lep pozdrav. Ne morem si kaj da ne bi dal komentarja na zgoraj napisano. Glede na to da naj bi bil gospod BigMuk1 univ.dipl.biol., kaže osuplijvo nizko stopnjo medčloveške kulture in spoštovanja do drugih ljudi. Katastrofa od človeka!!!! Če so takšni vsi naši "znanstveniki" in "raziskovalci", potem gorje naši družbi. Izredno žaljivo je, da cenjenega gospoda Maršiča, ki popolnoma brezplačno deli ljudem nasvete in s tem mnogim pomaga, da si povrnejo zdravje, označujete za mazača. Ampak, kot pravijo - papir prenese vse - in dandanes se lahko vsak kreten potresa po forumih.

gost @ 2009-03-27 23:26:24

Lep pozdrav. Ne morem si kaj da ne bi dal komentarja na zgoraj napisano. Glede na to da naj bi bil gospod BigMuk1 univ.dipl.biol., kaže osuplijvo nizko stopnjo medčloveške kulture in spoštovanja do drugih ljudi. Katastrofa od človeka!!!! Če so takšni vsi naši "znanstveniki" in "raziskovalci", potem gorje naši družbi. Izredno žaljivo je, da cenjenega gospoda Maršiča, ki popolnoma brezplačno deli ljudem nasvete in s tem mnogim pomaga, da si povrnejo zdravje, označujete za mazača. Ampak, kot pravijo - papir prenese vse - in dandanes se lahko vsak kreten potresa po forumih.

Vse kar je clovek M.D. napisal drzi. Se pa ne bi prevec obesal na njegov ton, saj ga je, vec kot ocitno, pisanje g. Marsica zelo razjezilo in v tem stanju je tudi napisal odgovor. Med drugim je bila ze pred leti (mislim, da osemdeseta), ko so naredili studijo o skodljivosti pasteriziranega in homogeniziranega mleka. Studija ni pokazala nobenih korelacij med razlicnimi boleznimi in pitjem takega mleka. Ceprav osebno vseeno spijem zelo malo alpskega mleka. Liter ali dva na mesec. Na internetu obstaja ta studija v PDF-u in v angleskem jeziku.

Ivan Maršič @ 2009-04-04 09:39:57

Polemika okrog tega, če je sir zdravo živilo ali ne, se nadaljuje in prav je tako. Nisem proti, če zdrav človek uživa sir, vendar v zmernih količinah. Žal ga vse pogosteje zamenjujemo za meso, cvremo in "pohajo" ter tako dodatno zaužijejo škodljive maščobe in živalske beljakovine. Bolnim pa sir odsvetujem. V konstruktivno polemiko pa ne spadajo besede, ki jih je zapisal mladi raziskovalec BioMuk1. Iz kratke moje razlage pa ne more sklepati, da brezplačne nasvete dajem, ker želim obogateti. Kadar kdo brez argumentov nekaj trdi ali žaljivo nadolcuje, mu psihologi svetujejo, da se postavi pred ogledalo in videl bo tistega o katerem je žaljivo govoril. Bližam se 80 letom, ne potrebujem nobenega dodatnega premoženja. Celo pokojnino, ki jo dobivam, porabim za kritje stroškov pri delovanju mojega foruma. Recimo še kaj v dobro ali slabo o siru. Vas pozdravlja Ivan Maršič.