Bojan @ 2010-10-24 18:10:53

Pozdravljeni gospod Ivan! Veliko prebiram vaše spletne strani in se mi zdijo zelo vredu in poučne. Imam pa dve vprašanji, če mi boste hoteli na njih odgovoriti. Koliko medu lahko zaužijemo dnevno? Katero hrano bi moral uživati za veliko energije? Namreč veliko hodim v hribe in bi rad izvedel katera je zdrava hrana za veliko energije. Lepo pozdrav, Bojan

Ivan Maršič @ 2010-11-08 20:36:22

Spoštovani Bojan! O medu vse najboljše, le izbirčni bodite pri nakupu in naj vam ne bo škoda dati dodaten euro za dober med zaupanja vrednega čebelarja. Med ima mnoge zdravilne lastnosti, predvsem pa zagotavlja veliko energije. Pri vsakodnevni uporabi svetujem do tri žličke za slajenje čajev, v primeru potrebe po več energije pa lahko žličko z žlico. Mislim, da sem vam skoraj že odgovoril na obe vprašanji, vendar bi se ustavil še pri drugem. Za večjo vzdržnost pri osvajanju vrhov, pa tudi drugih daljših obremenitvah toplo priporočam polento, oves in ječmen, ter tudi druge žitarice. Maratonci prisegajo na polento s kislim mlekom ali jogurtom. Maratonec, zdravnik dr. Franc Cokan, študiral je v Ljubljani, že štirideset let pa živi v Ameriki med tekom ne uživa nobene živalske maščobe, mesa skoraj ne je, poje pa veliko sadja in zelenjave. Potrebno energijo dobiva iz škroba. Največ ga dobi iz koruzne moke. Med tekmovanjem dr. Cokan uživa še suho sadje, ki ga ima s seboj. Med tekmovalci triatlona je znan tudi »Cokanov recept« za pripravo močnika: »zavreti je treba dve in pol skodelici vode, ugasniti ogenj, zamešati eno skodelico koruznega zdroba in počakati nekaj minut«. Tako ostanejo molekule zdroba, polne škroba cele in jih kri zanese v mišice, škrob se spremeni v glukozo in mišice dobivajo potrebno energijo. Veliko zdravja in zdravega gibanja vam želi Ivan Maršič.

mart@ @ 2013-10-02 06:16:05

Spoštovani g. Maršič, Ko zgoraj govorite o odličnosti polente, bi vas rada vprašala, ali gre za instant polento, ali običajno polento iz zdrobljenega koruznega zrnja? Za odgovor najlepša hvala in lepo pozdravljam, mart@

Ivan Marsic @ 2013-10-08 20:21:49

Spoštovani! Ne svetujem vam uporabo nobenih instant predpripravljenih izdelkov, tudi instant polente, ta je namreč že toplotno obdelana. Veliko bolj primeren in zdrav za kuho polente je čimbolj sveže zmlet koruzni zdrob. Najboljša je domača koruza, ki jo je dobite na kmetiji, kjer se ukvarjajo z bio pridelavo. Tudi koruzno moko za žgance in močnik je najbolje sproti zmleti. Obrtnik iz Goriče vasi pri Ribnici izdeluje odlične mlinčke za mletje raznih žit za domačo uporabo. Pozdrav, Ivan Maršič.

mart@ @ 2013-10-12 22:35:12

Spoštovani g. Maršič najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljam,