Žiga @ 2006-05-29 16:35:07

Spoštovani Ivan Maršič ! Žena in hčerka me opozarjata, da hrana pripravljena na žaru, ni zdrava, pa naj gre za meso ali zelenjavo. Kupil sem žar na plin s prepričanjem, da bomo naš jedilnik popestrili, vsaj za vikend, ko smo vsi doma. Žar imajo skoraj pri vsaki hiši, če le imajo malo vrta. Dosti je takih, ki ga imajo na balkonu. Pa napišite, kako naj se pripravljajo živila na plinskem žaru, da nam ne bodo kvarila zdravje. Žiga iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2006-06-05 11:11:59

Cenjeni Žiga ! Vem, da si mnogi privoščijo jedi iz žara, še posebno meso. Že večkrat sem povedal in napisal, da je tako pripravljena hrana v škodo zdravju. Da ne bi mislili, da je to samo moja 'pogruntavščina', bom povzel iz zdravniške knjige 'Kako krepimo imunski sistem",izdala MK 2006, stran 234, zapis o tem: 'Črnikasta površina mesa z žara vsebuje posebne spojine, imenovane heterociklični amini, ki povzročajo raka. Te snovi nastanejo, ko so beljakovine in sladkorji v mesu izpostavljeni preveliki temperaturi..Če na vroče oglje kaplja še mast, nastanejo policiklični amini, ki prek dima prodrejo v meso in so rakotvorni. Namesto mesa pecite na žaru raje zelenjavo, saj pri tej peki ne nastanejo rakotvorne snovi.Primerne so tudi ribe, ki imajo manj maščobe. Bolj zdrav način priprave mesa pa je tak, da najprej meso popecite v pečici, na žaru pa samo toliko, da dobi značilen vonj' Da bi bili zdravi in dolgo živeli, jejmo čimveč presne zelenjave in sadja.Temu pravimo živa hrana. Če pa pripravljamo meso, pa naj žar ne bo prevroč. Skorja ne sme biti zapečena, praviloma naj bo sive barve. Nekateri pripravljajo živila tako, da jih zavijejo v folijo in pečejo na žaru ali v žerjavici. Iz aluminijske folije vsrka tudi živilo nekaj aluminija in to lahko kvari zdravje. Oglasite se še kaj. Vas pozdravlja Ivan

NURS @ 2006-10-26 16:37:48

Pozdravljeni g. Maršič! Na ta forum me je opozorilo neko dekle, ko mi je povedala več vaših teorij o krompirju, paradižniku in papriki. Sedaj sem našel slučano to temo o žaru. Mislim, da je zelo nestrokovno in neodgovorno da stvari posplošujete. Ali veste da obstaja več vrst žarov, ki se razlikujejo od izvora toplote, do vrste goriva ipd. Rečti, da je pečenje n ažaru škodljivo je neodgovorno in totoalno narobe. Škodljive snovi nastanejo, ko se maščob aiz mesa topi in kaplja na ogenj (oglje) pri tem nastajajo škodljive snovi ipd. Če poskrbimo da to preprečimo bodisi z načinom peke, bodisi z primernim žarom (vertikalni gril) to možnost izničimo in peka na žaru je zdrava!! lepo bi Vas prosil, da pišete bolj strokovno, ker veliko je laičnih ljudi ki Vam slepo verjamejo. Brez zamere.

Ivan Maršič @ 2006-10-31 10:55:42

Cenjeni NURS, vesel sem prispevkov tudi tistih gostov tega Spleta, ki se ne strinjajo z menoj. To je prava pot, da se nekateri dvomi razčistijo. Želim pa pojasniti, kako je z mojo 'teorijo' o krompirju,parad- ižniku in papriki, kar ste na začetku vašega prispevka omenili. Mnenje o tako imenovanih razhudnikih, ni moja teorija, ampak do teh spoznanj sem najprej prišel z izkušnjo na sebi in mnogih drugih, ki se držijo mojih nasvetov. O tem pa se vsak sam odloči. To zelenjavo ne odsvetujem zdravim, kdor pa ima pogosta vnetja, posebno revmatična, naj jo ne uživa. Do tega spoznanja je že prišla tudi znanost. Glede uporabe žara, sem nedavno objavil članek v reviji Glasnik in bom povzetek tudi takoj ponovil: Tudi meso na žaru, ki je za mnoge tako mikavno, lahko pripravimo na zdrav način. Meso, ki ga želimo speči narežemo na primerne kose, ki pa naj ne bodo preveliki in predebeli. Za nekaj minut damo meso v vrelo vodo, kar lahko naredimo že doma, da se iz njega izlužijo škodljive snovi, ki jih je žival zaužila. Že prej pripravimo žar, ki pa naj bo dovolj vroč, oglje mora biti žareče in brez plamena. Meso, ki je brez vsakih dodatkov, damo na žar. Vodo v kateri smo prevreli meso, takoj zavržemo, niti za psa ni primerna. Nekdaj smo ji rekli juha, danes pa živalski urin. Meso na hitro popečemo in večkrat obrnemo, iz njega ne sme kapljati na žar.Plin, ki pri tem nastaja, je za prisotne škodljiv. Preden dobi meso rumeno skorjo, ga vzamemo iz žara in še vročega damo za deset minut v pripravljeno marinado. Marinado pripravimo iz sesekljane čebule, česna, korenja in druge zelenjave, ki je na drobno zrezana, dodamo začimbe, na primer timijan, origano, luštrek, stisnemo limono, vlijemo lonček jogurta ali zalijemo z belim suhim vinom. Dodamo nekaj žlic olja, če je le možno naj bo oljčno, ki je bogato z vitaminom E, da nas zaščiti pred nastankom prostih radikalov. Lahko tudi malo popra in šele sedaj solimo. To pa za to, ker meso in prilogo ne bomo posebej solili. Če je marinada premalo tekoča jo zalijemo z mlačno vodo in vse dobro premešamo. Poskusimo jo, da bi ugotovili, če nam ustreza okus. Tudi marinado si lahko že prej pripravimo . Prilogo si že doma pripravimo: na vodi kuhan riž, ki ga ne solimo in ne zabelimo.Lahko v njem kuhamo priložnostno zelenjavo. Enako storimo tudi z drugimi kašami ali kosmiči. Na krožnik bomo dali meso, prilogo in vse oblili z marinado. Za prilogo je tudi lahko polnozrnat kruh. Kaj bomo dosegli s tako pripravo ? Iz mesa smo v precejšnji meri izlužili škodljive snovi, ki bi se nabirale v našem telesu in nam kvarile zdravje. Ker meso nismo pred peko solili, se bodo v njem ohranili sokovi in vse drugo, kar naredi meso koristno in okusno.Prej bo tudi pečeno. Meso ne bo dobilo zapečene skorje, za katero je znano, da je lahko rakotvorna. Še slabše je, če je meso ožgano. To veljajo tudi za druge jedi, ki se prismojene in tudi za kruh, ki ima preveč zapečeno skorjo. Jaz z njega odrežem preveč zapečeno skorjo in jo ne jem. Vas lepo pozdravljam Ivan Maršič

NURS @ 2006-10-31 22:08:33

Vidim, da ni produktivno poglabljati debato, ker pišete o stvareh, ki nimajo nobene znanstvene podlage, zame niti logične ne. Zato se bom vzdržal nadaljne debate