TinaPPP @ 2011-01-23 15:54:45

Spostovani g.Marsic, Na vas se obračam s prosnjo za nasvet, kako si pomagati ob nadlogi alergije , se psoebej alergiji na mraz. Zacelo se je pred 10 leti, po travmaticnem dogodku.Alergije so se mi odrazale z smrkanjem,in problemi s nosom.Vcasih ga imam cisto zamasenega. No sedaj pa se tej nadlogi pridruzila se alergija na mraz.Ceprav si kozo zascitim, se mi na rokah in kolenih pojavi rdecina, ki zacne srbeti ko pridem nazaj v prostor. Po pol do ure se umiri in madezi izginijo. Kako ravnati? Hvala.. Lep pozdarv in vse dobro, Tina

Ivan Maršič @ 2011-02-13 20:03:09

Spoštovana Tina! Statistika kaže, da se v zadnjih desetletjih vedno več ljudi ubada s težavami, povezanimi z alergijami. Tako se tudi alergija na mraz pojavlja vedno pogosteje. Krivdo pa gre pripisati predvsem neustrezni hrani in posledično oslabljenemu imunskemu sistemu in motenemu delovanju vranice in ščitnice. Prizadeta vranica ni sposobna urejati zdrave klime v telesu. Vranica je namreč kurišče nesnage in če je hladna, ne opravlja svoje funkcije tako kot bi jo morala. Kaj torej storiti? Na prvem mestu je ustrezna prehrana in naučiti se opazovati samega sebe oz. reakcije, ki jih povzroči zaužita hrana. Da se nosna sluz topi in s tem zagotavlja čiste dihalne poti svetujem dovolj čebule in česna, seveda v surovem stanju. Te sestavine lahko dodate tudi kuhani hrani, vendar vedno na koncu ali pa kar na krožniku. Predvsem pa je potrebno spoštovati žita, posebej proseno kašo in ječmen ter tudi vsa druga, rž, ajdo, oves in koruzo. Ječmen krepi vranico, ki je poleg trebušne slinavke temelj imunskega sistema in presnove. Poleg tega razstruplja in pospešuje izločanje. Svetujem, da zvečer v vodo namočite zelišče sladki koren (Glycyrrhiza glabra) in islandski lišaj (Cetraria islandica), zjutraj prekuhate ter pijete kot čaj preko dneva. Strogo vam odsvetujem jesti razhudnike, posebej krompir ter seveda vse sladke stvari, piti kavo in jesti cvrto in pečeno hrano. Več zdravja vam želi Ivan Maršič!