Miroslav @ 2011-09-21 16:57:04

Spoštovani! Star sem 55 let in že nekaj časa se zbujam ves polomljen, vse me boli in komaj se postavim na noge. Do sedaj nisem imel nikakršnih zdravstvenih težav, zdaj pa sem čisto obupan, saj me predvsem v predelu hrbtenice boli še kako uro, ko vstanem iz postelje, ko pa se razmigam je do naslednjega jutra vse v redu. Ker do sedaj nisem imel težav, se tudi pri hrani nisem pazil in imam preko 100 kg. Kaj bi mi lahko svetovali. Lep podzrav Miro

Ivan Maršič @ 2011-09-28 19:49:42

Spoštovani Miro! Za zdravje sklepov boste poskrbeli tako, da boste zelo spoštovali ječmen in koruzo. Iz ječmena kuhajte ričet, ječmenovo moko lahko mešate s krušno, če pečete kruh doma, skuhan ječmen je odličen pripravljen na solato. Iz koruznega zdroba si skuhajte redko polento z dodatkom česna in čebule ter domačih začimb, kot so šetraj, peteršilj in podobno. Iz koruzne moke so odlični žganci, za dve do tri osebe v 1,3 litra neslane (solite šele na koncu) vrele vode stresite na kupček 30 dag sveže zmlete koruzne moke, napravite luknjico v sredini in kuhajte 20 minut napol pokrito na zmernem ognju, na koncu odlijte žganjčevko. Žgance pretlačite in zmešate z vilicami, preostalo žganjčevko uporabite kot odlično juhico ali pa jo dodate žgancem, posebej če so presuhi. Zraven pa skuhajte repo ali zelje. Priporočam tudi koruzni kruh. Seveda pa so vsa žita priporočljiva, tudi ajda, rž in oves. Izogibajte pa se razhudnikom, posebej krompirju ter vsej cvrti hrani, tudi zelenjavi. Če že ne morete brez mesa, ga le na hitro skuhajte, največ 20 minut. Tudi mesnih juh ne jejte! Opazujte svoje počutje po vsaki hrani in sami boste ugotovili kaj vam ustreza in kaj ne. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič