Alex @ 2010-06-10 20:26:38

Pozdravljeni, po 10 dnevnem jemanju ospena 1500 sem dobila bolečine po vsem telesu, začelo se je z glavobolom, potenjem. Pomaga mi le spanec. Naj povem, da imam tudi bolečine za levim očesom in levo stran glave...vendar se mi ta bolečina vleče že od novega leta ..vmes je bil mesec maj brez bolečin...pri pregledu mi je zdravnica rekla, da vse moje težave izvirajo iz hrbtenice...zelo sem občutljiva na prepih...sita sem že neprestanih bolečin in sem zapadla v neko stanje iz katerega ne morem ven...se mi zdi, da ne mine dan brez bolečin....hvala za vaše mnenje Lp

Ivan Maršič @ 2010-06-18 15:27:32

Spoštovana Alex! Vsako zdravilo ima stranske učinke in v vašem primeru so bili lahko intenzivneje izraženi, vendar zdaj zdravila ne jemljete več in da se stanje stabilizira in izboljša se lotite zdrave prehranjevalne kure. Najprej se odrecite razhudnikom, posebej krompirju, ki je glavni krivec za težave s sklepi in poleg mesnih juh zelo moti delovanje ščitnice. Izogibajte se kavi in seveda nikotinu in vsem živalsnim maščobam. Od živalske hrane svetujem le kislo mleko in probiotični jogurt. Često pa jejte žitarice, posebej pomembna sta ječmen in koruza. Ječmen lahko skuhate in naredite kot solato ali kot ričet. Iz koruznega zdroba svetujem redko polento z dodatkom čebule in česna ter seveda koruzne žgance. Za dve osebi zavrite dober liter vode v loncu, malo posolite in v krop stresite 30 dag čimbolj sveže koruzne moke, najbolje je domačo koruzo zmleti tik pred pripravo. Sam uporabljam namizni mlinček, ki ga izdeluje obrtnik iz Goriče vasi pri Ribnici. V kupček moke z noževo konico naredite še luknjico in na zmernem ognju napol pokrito kuhajte 20 minut. Nato dolijete redko žganjčevko, ki je odlična kot juha ali pa za preliv žgancev na krožniku, če so presuhi. Žgance pretlačite s tlačilko za pire in še premešate z dvojno vilico, da jih zrahljate. Zraven postrezite zelje ali repo. Poskusite, zagotavljam vam, da se boste bolje počutili. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič!

koper1 @ 2010-06-26 12:14:43

Najlepša hvala za odgovor. Imam še nekaj vprašanj: med tem časom sem obiskala dr. in opravila krvno preiskavo. Imam povišan irubin v krvi, in mi je ukazal naj se držim diete brez maščob, ter eritrocite v urinu, ki pa mislim, da so posledica, ker sem dala kri dan pred menstruacijo. Sladkor in testi za ščitnico so uredu. Pet dni jem samo ovsene kosmiče, prepečenec, ribo, kuhano zelenjavo, pijem veliko čajev in vode. Imam pa čuden občutek na levi strani trebuha ki pa seva tudi v hrbet. Bolečine so tudi v levi strani križa v nogo in bolečina v prsni hrb. ki seva v roko. Ponoči spim, me pa proti jutru zbudi, ko me v glavo oblije potenje v kapljah. Nekaj dni tega ni bilo sem se pa včeraj pregrešila in spila breskov sok, zjutraj sem bila spet v navalu potenja. Kaj mi svetujete in hvala za odgovor.

Ivan Maršič @ 2010-07-03 07:13:19

Spoštovana Alex! Povišana vrednost bilirubina nakazuje na ogroženost delovanja jeter. Kot sem vam že napisal, ne jejte krompirja in ostalih razhudnikov. Tudi prepečenca ne jejte, saj je poln zažganih maščob. Izogibajte se mesu, posebej pečenemu ali cvrtemu, ter kavi. Odsvetujem tudi rekomerno uživanje rib, saj so polne težkih kovin. Če že jeste ribe, naj bodo le na hitro kuhane, ne več kot 10 minut. Morske ribe niti ne rabite soliti, če pa brez tega ne morete naj bo to na krožniku, dodajte pa nekaj kapljic olivnega olja. Zelenjavo, ki je užitna surova jo ne kuhajte ampak le naribajte in dodajte hrani. Prekuhana zelenjava namreč napihuje in med kuho se uničijo tudi vse zdravju koristne sestavine in tako niste naredili nič, le slabo se počutite zaradi napihovanja. Prav je, da se naučite opazovati reakcije lastnega telesa in tako ugotoviti kaj vam ustreza in kaj ne. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič.