Irenna @ 2005-10-30 00:03:59

Lepo pozdravljeni, najprej naj vas pohvalim za odlično spltno stran in nasploh za vse vaše delo. Moja mama uporablja mazilo od kar se zavedam sveta se pravi 26 let ali več. Jaz mislim, da je že malo odvisna Torej na vas se obračam, ker ne vem več kam naj se. Stara sem 26 let. Za menoj je precej stresno obdobje v življenju - in določenim stresom se tudi v prihodnje ne bom mogla izogniti. Živim morda tudi manj kot bolj zdravo, pa vseeno mislim, da to nebi smel biti tako buren odziv na moje trenutno zdravstveno stanje. Imam težavo, ki predvsem zelo neprijetna zame - kot mlado damo v družbi in to so težave z napenjanjem. Po vsakem obroku ali pa pred njim - ko postanem že zares lačna, me začnejo stiskati obupni krči. Da praktično ne morem hoditi in bolijo kot nož v trebuh. Bognedaj, da v tistem trenutku nimam kam iti jih odvajati, ker me začne po enem ali dveh zadržanih nehumano boleti. Včasih se najprej začne z bolečino in šele nato napenjanje, včasih pa je ravno obratno. Enkrat sem celo bruhala (ne vem če je bilo točno v povezavi s tem, mislim pa da je bilo ker je bila to ena bolj trpečih noči. Ne morem ugotoviti povezave z nobeno posebno vrsto hrane ali časom hranjenja. Tudi celotno prebavo imam bolj slabo. Karkoli sem poizkusila je le začasno ublažilo, tudi podrazno pa ne odpravilo težav. Poizkusila sem z rupuruti in ranitali - pa so mi jih kasneje odsvetovali zaradi vsebovanja aluminiuma in mi namesto tega priporočili LICORICE, ki pa ga še nisem uspela dobiti v lekarni. Je ta alternativa res prava? Opravila sem gastroskopski pregled, kjer niso našli ničesar in sem zopet v slepi ulici. Včasih pijem bebe čaj in kakšen teden ali dva jemljem švedsko grenčico. Nič do sedaj še ni bilo posebno uspešno, je pa morda delno ublažilo simptome. Ne vem več kaj naj jem in kaj naj pijem (razen gaziranih pijač). Pazim, da jem počasi in da ne govorim med jedjo. Prosim povejte mi kaj vi mislite in kaj mi svetujete. Nameravam pa vas obiskati tudi osebno, saj mi tole stanje že močno najeda družbeno življenje, ker nikdar nisem več popolnoma sproščena, saj vedno samo čakam kdaj se bo spet začelo in se s tem odrekam ogromno stvarem. Za odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem, vas lepo pozdravljam in vam želim uspešno delo še naprej.

Ivan Maršič @ 2005-11-07 11:55:58

Spoštovana Irena ! Vem, da je napenjanje zelo neprijetna stvar. Veliko ste še storili, da bi to preprečili in tudi preberite, kako se zdravo prehranjevati. Nadaljujete s tem.Iz vašega opisa težav bi menil,da vam primanjkuje kalcija. Kri imate preveč zakisano. Vetrovi nastajaja, če pri jedi pogoltnemo preveč zraka. Zato jejmo počasi, ne da bi vmes govorili in hrano temeljito prežvečimo. Prebava se začne že v ustih. Plini nastajajo tudi pri 'drugi' prebavi, to je takrat, če imamo premalo želodčnih sokov in presnova neprebavljena hrana se nadaljuje v črevesju. Napisali ste, da me obiščete, pa bom takrat še kaj več povedal. Doma sem zanesljivo vsak četrtek popoldne in v petek dopoldne. Sprejmite lep pozdrav !

darinka @ 2006-02-12 18:25:16

Brala sem sporočilo od Irene in ugotovila,da imam enake težave. Zanima me, kaj storiti, razen, da se oglasimo pri vas. pozdrav,d darinka

Ivan Maršič @ 2006-02-13 11:33:00

Spoštovani ! Da vas napenja je lahko več vzrokov. Skušajte odkriti pri kateri hrani je to pogosto in take hrane ne jejte vsaj 10 dni. Vzrok je v hrani ( meso, ocvrta zelenjava, sladke jedi,mleko).Pomembno je kaj skupaj jeste. Nekatera živila (beljakovine) potrebujejo kisle sokove v želodcu, oglikovi hidrati (kruh) pa alkalne želodčne sokove. Če jemo to hkrati, se hrana znova presnavlja v črevesju in nastajajo močni plini.Preberite kako knjigo o zdravem kombiniranju hrane. Vzrok je lahko tudi v hitri jedi. Vsak grižljaj bi morali 15 prežvečiti, preden pride v želodec. Poskusite s hrano, ki jo priporočam in bodo težave odpadle. Zdravi boste in dolgo živeli. Oglasite se še kaj !