Žan @ 2006-06-20 11:03:52

Cenjeni gospod Maršič ! Že dve leti tedensko pregledam vašo spletno stran in jo je treba pohvalitri. Vem, da ste proti krompirju in drugi zelenjavi iz rodu razhudnikov. Moj brat ima rano na želodcu, bil pri zdravniku, jemlje zdravila zoper kislino, pa ni pravega izboljšanja. Želi kaj sam storiti za svoje zdravje. Sposodil si je knjigo Marber:" Hrana -zdravilo za dušo in telo", ki ste jo tudi vi že priporočali. Tam pa na strani 71. piše, da se rana uspešno zdravi s sokom iz surovega krompirja ali z napitkom iz kuhanih krompirjevih olupkov. Ali tudi Vi priporočate to obliko zdravljenja rane na želodcu? Hvala vam za vaš trud in Bog naj vas poplača ! Žan iz Kranja

Ivan Maršič @ 2006-06-27 11:34:27

Cenjeni Žarko ! Sem proti uživanju krompirja, posebno pri ljudeh, ki imajo že kake zdravstvene težave.Dokler je kdo zdrav, naj ga je, vendar ne ocvrtega ali praženega. Krompir je nekdaj res bil potreben, da je bilo manj lakote. Danes pa ga mnogi, ne samo jaz,odsvetujejo.Vsebuje alkaloid kakor tobak.V zelenih delih in kalčkih je hud strup solanin. Krompir ima enega najvišjih glikemičnih indeksov, kar pomeni, da se hitro presnavlja in če glukoze ne porabimo, se spremeni v salo, ki se nam nabira ob trebuhu. Pri tem potrebuje zelo veliko insulina. Trebušna slinovka postopoma oslabi in sladkorna bolezen je tu. Težko si zamislim, kako bi dobili sok iz krompirjevih olupkov in iz samega krompirja. Da se ozdravi razjeda na želodcu, jejte lahko hrano, ki ne bo pikantna in večkrat dnevno v manjših obrokih.Ta naj ne bo prevroča in ne prehladna. Enako velja za pijačo. Ne priporočam pa mleka. Sprejmite lep pozdrav ! Ivan Maršič