Fatma @ 2007-07-16 17:55:15

Sem 20 let star fant.. pred tremi leti se mi je na koži pojavila luskavica.. rad bi odkril vzrok, da bi se lahko pozdravil. prosil bi vas za vaš nasvet?? Hvala za odgovor.

Ivan Maršič @ 2007-07-28 09:08:22

Luskavica ali psoriaza spada skupaj z ekcemi med najbolj pogoste kožne bolezni. Na kožii hitreje nastajajo nove celice, kakor stare odmirajo. Glavni vzrok so motnje v prebavi. Te pa nastanejo zaradi nezdrave prehrane. Svetujem , da si naprej pomagate z zdravim prehranjevanjem v katerem ne bo ocvrtih jedi, belega kruha in le malo mesa. Izogibajte se tudi mleku, priporočam pa jogurt, kislo mleko in kefir. Hrana naj bo le malo začinjena, prednost je treba dati zelenjavi, polnovrednemu kruhu in sadju. Pomagajo tudi obkladki iz ilovice ali listov presnega zelja. Vabim tudi druge, ki imajo izkušnje z luskavico, da napišejo svoje izkušnje. Pozdrav od Ivana Maršiča !

Z izkušnjo @ 2007-07-31 13:33:41

Spoštovani, Tudi jaz sem pred 3 leti pridobila luskavico. Glavni vzrok: prepogosto zdravljenje streptokoknih angin z antibiotiki - tudi 3x na leto, posledično padec odpornosti organizma, porušena črevesna flora zaradi uničenja mlečnokislinskih bakterij, pojavila se je kandidijaza. Sem nekadilka in ne pijem alkohola. Zdravnik je predpisoval antibiotike na podlagi pozitivnih rezultatov za streptokok. Po odstranitvi mandljev, ki so bili žarišče infekcij, sem zaradi kandidijaze (zakisanosti organizma) in pridobljene luskavice popolnoma spremenila prehranjevalne navade: nič industrijskega kruha, peciva, toasta, le doma spečen kruh iz pirine ali krompirjeve moke, tudi z dodatkom sončničnih semen in bučnic, nobenih testenin, samo rjavi riž in riževe, pirine, sojine rezance kot prilogo - žlico ali dve pri obroku, nato veliko morskih alg, od mesa le konjsko in nojevo meso, občasno kakšno morsko ribo, gojeno postrv, nobenih školjk in mehkužcev, ki so filter morja, pa kozje mleko in kozji sir, nobenih drugih sirov, kefir, doma narejen jogurt, nobenih industrijskih jogurtov, od sadja le agrumi, domače maline in robide, kosmulje, češnje, domače neškropljeno grozdje, jabolka, hruške, pa olive - najboljše so surove, lešniki, mandeljni, orehi ( nepraženi), sončnična in bučna semena, nobene kave, industrijskih in gaziranih pijač - le voda, nesladkan ingverjev, beli in mate čaj, ter sveže iztisnjeni sadni, (samo iz agrumov, jabolk, hrušk, domačih malin, robid) in zelenjavni sokovi ( npr. rdeča pesa, zelena, ingver, rabarbara) brez dodatka sladkorja, domači jabolčnik, šabesa. Edini dodatek, ki sem ga jedla kot pripravek, so bile alge klorela. Pozor pri uporabi olja: jaz sem pričela uporabljati hladno iztiskana olja: laneno, bučno, olivno in pa občasno tudi domače maslo. Na mojem jedilniku ni več margarine in drugih olj. Meni je luskavica dobesedno izginila v letu dni. Vesela sem, da sem spremenila tudi prehranjevale navade, ki so prej temeljile pretežno na ogljikovih hidratih, kar pa je idealna hrana za razvoj kandide v organizmu. Pomembna je tudi redna rekreacija! Tudi mož in otroci mi "zvesto sledijo pri prehranjevalnih navadah - otroka sta bistveno manj bolna, kot prej. Pri luskavici pomaga tudi redno zmerno izpostavljanje naravnemu soncu, tudi morskemu podnebju - ne solariji! Obvezno je potrebno prenehati uporabljati industrijska mila, kopeli, gele za tuširanje - samo poslabša stanje. Sedaj sem zdrava že več kot eno leto in to stanje vzdržujem brez težav. Je pa pri vsem tem potrebna trdna volja, odločnost in spoštovanje zastavljenega cilja in predvsem spoštovanje svojega telesa, da mu znaš prisluhniti in se pravočasno odzvati, kot ti začne sporočati, da nekaj ni v redu.. Srečno in lep pozdrav, z izkušnjo

Pika @ 2007-08-07 19:53:52

Pozdravljeni! Luskavico imam že od malih nog. Poskusila sem že skoraj vse: od mazil, krem, solarija pa vse do urejene prehrane. ŠE vedno mi od vsega najbolj pomaga samo kombinacija sonca in morske vode-takrat luskavica dobesedno izgine, žal pa se tudi vrne nazaj. Lp, Pika

Ivan Maršič @ 2007-08-11 11:07:38

Našemu Gostu z izkušnjo pri zdravjenju luskavice, se lepo zahvaljujem za izčrpen odgovor. Pomislek imam glede krompirjeve moke. Držim se načela, da so zdravju v škodo industrijsko predelana živila, kar je zagotovo tudi krompirjeva moka, po vrhu vsega pa spada krompir tudi med razhudnike. Tudi pri meni jemo samo doma pečen kruh. Dobro je, če so dodana razna semena, teh pa ne smemo dati na skorjo kruh. V njih je navdno veliko maščobe in ta se prežge med pečenjem.Taka semena so lahko rakotvorna. Za sporočilo svojih izkušenj, se lepo zahvaljujem tudi gospej Piki. Ivan Maršič.

Kaja @ 2007-10-28 20:49:40

Spoštovani, Tudi jaz sem pred 3 leti pridobila luskavico. Glavni vzrok: prepogosto zdravljenje streptokoknih angin z antibiotiki - tudi 3x na leto, posledično padec odpornosti organizma, porušena črevesna flora zaradi uničenja mlečnokislinskih bakterij, pojavila se je kandidijaza. Sem nekadilka in ne pijem alkohola. Zdravnik je predpisoval antibiotike na podlagi pozitivnih rezultatov za streptokok. Po odstranitvi mandljev, ki so bili žarišče infekcij, sem zaradi kandidijaze (zakisanosti organizma) in pridobljene luskavice popolnoma spremenila prehranjevalne navade: nič industrijskega kruha, peciva, toasta, le doma spečen kruh iz pirine ali krompirjeve moke, tudi z dodatkom sončničnih semen in bučnic, nobenih testenin, samo rjavi riž in riževe, pirine, sojine rezance kot prilogo - žlico ali dve pri obroku, nato veliko morskih alg, od mesa le konjsko in nojevo meso, občasno kakšno morsko ribo, gojeno postrv, nobenih školjk in mehkužcev, ki so filter morja, pa kozje mleko in kozji sir, nobenih drugih sirov, kefir, doma narejen jogurt, nobenih industrijskih jogurtov, od sadja le agrumi, domače maline in robide, kosmulje, češnje, domače neškropljeno grozdje, jabolka, hruške, pa olive - najboljše so surove, lešniki, mandeljni, orehi ( nepraženi), sončnična in bučna semena, nobene kave, industrijskih in gaziranih pijač - le voda, nesladkan ingverjev, beli in mate čaj, ter sveže iztisnjeni sadni, (samo iz agrumov, jabolk, hrušk, domačih malin, robid) in zelenjavni sokovi ( npr. rdeča pesa, zelena, ingver, rabarbara) brez dodatka sladkorja, domači jabolčnik, šabesa. Edini dodatek, ki sem ga jedla kot pripravek, so bile alge klorela. Pozor pri uporabi olja: jaz sem pričela uporabljati hladno iztiskana olja: laneno, bučno, olivno in pa občasno tudi domače maslo. Na mojem jedilniku ni več margarine in drugih olj. Meni je luskavica dobesedno izginila v letu dni. Vesela sem, da sem spremenila tudi prehranjevale navade, ki so prej temeljile pretežno na ogljikovih hidratih, kar pa je idealna hrana za razvoj kandide v organizmu. Pomembna je tudi redna rekreacija! Tudi mož in otroci mi "zvesto sledijo pri prehranjevalnih navadah - otroka sta bistveno manj bolna, kot prej. Pri luskavici pomaga tudi redno zmerno izpostavljanje naravnemu soncu, tudi morskemu podnebju - ne solariji! Obvezno je potrebno prenehati uporabljati industrijska mila, kopeli, gele za tuširanje - samo poslabša stanje. Sedaj sem zdrava že več kot eno leto in to stanje vzdržujem brez težav. Je pa pri vsem tem potrebna trdna volja, odločnost in spoštovanje zastavljenega cilja in predvsem spoštovanje svojega telesa, da mu znaš prisluhniti in se pravočasno odzvati, kot ti začne sporočati, da nekaj ni v redu.. Srečno in lep pozdrav, z izkušnjo

Mene pa zanima kje aste dobili dieto. Ali vam jo je predpisal zdravnik? LP kaja