Mihaela @ 2010-06-30 19:33:32

Pozdravljeni gospod Maršič, zanima me ali lahko z vašim zdravljenjem pomagate pri bolečinah v križu. Težave imam že več let, vsake toliko časa me zagarabi neznosna bolečina v križu, ki me praktično onesposobi in za kakšen teden popolnoma priklene na posteljo, potem se počasi s pomočjo tablet in injekcij nekako sestavim in grem naprej. Poskusila sem že ogromno stvari od bioenergetikov, kiroparktika, bicom resonance, ležanje na žebljih, pa vendar se zadeva ponavlja in po pravici povedano imam občutek, ko se usek v križu spet pojavi, da mi praktično ni pomagalo nič, čeprav sem se držala navodil pazila na gibe, telovadila... Ob prebiranju razne literature sem se začela spraševati ali ne gre za izvor težav na podzavestni ravni oziroma ali niso težave globjega pomena. Zato se obračam na vas z vprašnjem ali je kakšna možnost, da bi mi pomagali? Želim vam lep dan s sončne Dolenjske! Mihaela

Ivan Maršič @ 2010-07-03 07:05:34

Spoštovana Mihaela! Vaše težave so povezane s kostmi in sklepi na katere poleg ostalih dejavnikov (obraba, ne pa psiha) slabo vpliva tudi določena hrana. Poskusite temeljivo spremeniti prehranjevalne navade in prepričan sem, da vam bo uspelo. Na našem internetnem forumu je veliko napisanega o hrani, ki jo priporočam in o hrani, ki ji odločno nasprotujem in imam s tem veliko izkušenj. Sklepe in kosti zelo ogrožajo razhudniki, posebej krompir in tudi paradižnik, paprika in jajčevci. Izgogibajte se tudi pečeni in cvrtu hrani ter mesnim juham. Seveda odsvetujem tudi alkohol, kavo in tobak. Toplo pa priporočam prehrano na osnovi žitaric torej ječmen (kot ričet ali kuhan na solato), koruzo (žgance ali redko polento), rž, ajdo, proseno kašo. Zelenjavo, ki se lahko je surova jo ne kuhajte ampak le nastrgajte in dodajte hrani (korenček, koleraba, repa). Zelenjavno rižoto skuhajte tako, da zelenjavo dodate rižu, ko je že kuhan. Zelenjava, ki mora biti kuhana naj ne bo razkuhana, saj taka napihuje. Hrano nikoli ne solite med kuhanjem ampak šele na koncu. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič!