Aleš s Pohorja @ 2006-04-15 11:50:14

Pozdravljeni! Najprej lepo pozdravljeni in vesele praznike vam želim. Moje ime je Aleš iz Zreč, izpod Pohorja. Naključno sem zasledil vaše članke v reviji Jana in potem sem obiskal tudi vašo spletno stran, ki jo tudi sedaj redno obiskujem. Star sem 30 let in resnih težav z zdravjem (še) hvala bogu nimam. Vendar sem se zadnje čase začel zavedati oziroma telo mi dopoveduje, da z mojim načinom prehrane in načinom življenja nekaj ni vredu. Preden sem se preselil v mesto, v blok ( kjer živim že dve leti), sem živel pri starših na kmetiji na Pohorju, kjer smo žal uživali veliko nezdrave hrane, zlasti ogromno mastnega mesa, pečenega na svinjski masti, potem prekajenega, bunk, salam,....skratka groza, ko se spomnim nazaj. Šel sem na svoje in hvala bogu, da je moja partnerica bolj na zdravo prehrano nagnjena. Saj sedaj pojem dosti manj mesa in še to največ ovčetine in govedine. Namesto masti pa uporabljava olje. Pojem pa tudi več zelenjave in sadja. Vendar doma na Pohorju smo pojedli tudi ogromno krompirja, sam pa sem pojedel nenormalno veliko jajc in mleka. Mleka sedaj ne pijem več, ker sem bil navajen samo na domačega, tega iz trgovine, pa ne maram. Tudi jajco pojem tu pa tam kakšno, ker so namreč zelo blede napram našim domačim, kjer so bili rumenjaki oranžno rdeči. V bloku spijeva tudi veliko vode, vendar si jo kupujeva v plastenkah znamke Dana, ker se še nisem mogel navaditi piti vodo iz pipe, ker smrdi po kloru, da si človek ne more mislit. Zadnje leto imam pa sledeče majhne težave; če jem dosti mesa in soljene hrane me potem naslednji dan zelo boli glava zadaj ( srbijo rdeči izpuščaji po telesu), pri čemer niso pomagale nobene tablete (ker prej nisem vedel, da je to od soli in mesa) in mi najbolj in hitro pomaga da spijem zelo veliko navadne vode, okoli 2 litra. Zdaj vem, da zlasti soli ne smem. Ker se mesu popolnoma v začetku ne bom mogel odpovedati, sem se odločil, da ga bom jedel dvakrat na teden, v majhni količini in še to bolj kuhanega kot pečenega,.. Včasih pa se mi, čeprav počasi jem, po kosilu spahuje. Drugih težav nimam, sem za sedaj začel redno vsak dan teči. Tehtam 90kg in velik sem 185cm, na videz nisem debel, imam pa nekaj maščobe okoli trebuha, ki jo bom itak s telovadbo spravil dol. Imam dokaj stresno službo, vendar sem se že naučil kako obvladati in se zaščiti pred stresom, tako da to ni več problem, ker sem že v naravi bolj pozitivno naravnan v razmišljanju Sedaj pa moje prošnja oziroma želje. Na vaši spletni strani sem prebral vse o zdravi prehrani; krompir, paradižnik vstran,.... Ker čutim in tudi želim narediti nekaj za svoje zdravje, da mi mogoče enkrat ne bo žal in ker si oba s partnerico želiva bolja zdravo živeti imam par vprašanj. 1. Prebral sem, da Ivan Šekonja hodi po vodo k nekemu potoku, pa me zanima, ker imamo doma na Pohorju že na pipi zelo dobro vodo, je pa blizu našega doma tudi izvir, iz katerega vedno pijem vodo, ko sem gor in se vedno super počutim. Že stara mama mi je pravila, da so včasih hodili po vodo k tistemu izviru. Ima cel letni čas konstantno temperaturo, tako, da je poleti mrzla, pozimi pa topla glede na okoliški zrak. Pa me zanima, če si to vodo nalijem v plastenke, v kolikšnem času jo potem moram popit, da ne bo pokvarjena (1,2...dni)? 2. Ivan si pripravlja svojo hrano in svoj kruh, pa me zanima kje kupi naravno moko in kje bi dobil recept kako ga speče in recepte za ostalo hrano, ki si jo pripravlja, oziroma, kje bi lahko dal skozi kuharski tečaj? 3. Ker se počutim zafilanega s hrano in poln strupov, bi dal skozi enotedenski post, pa ne vem kaj lahko pijem in jem. A se moram klistirati, ker to mi pa ni všeč in je kakšen post, da to zaobidem? 4. Kupil bi si rad tudi tisti mlinček za moko, ki ga imate vi pa ne vem kje ga dobiti? 5. Po pohorju raste tudi polno zelišč in obstaja kakšna kvalitetna knjiga, kjer bi bilo opisano kako nabirati, sušiti, shranjevati, uporabiti? To bi bilo zanekrat vse (upam, da ni preveč) in bi vas prosil za odgovor, seveda če vas ne motim, ker se zavedam, da imate veliko dela zlasti z težje bolnimi ljudmi. Lahko mi odgovorite, ko boste imeli čas, tudi po praznikih. Glede se sanatorija imate mojo popolno podporo. Hvala za morebitni odgovor in lepo pozdravljeni Aleš

Ivan Maršič @ 2006-04-25 09:51:20

Cenjeni g. Aleš izpod Pohorja ! Tako dolgega in izčrpnega pisma v mojo spletno stran še nisem dobil. Hvala! Vesel sem, da sta skupaj s partnerico uvidela, da je treba z zdravo hrano poskrbeti za trajno zdravje in dolgo življenje. Neprijetnosti, ki jih še imate, bodo odšle, če boste uživali manj mesa, predvsem ne ocvrtega , mesnih izdelkov in suhega mesa. Priporočam, da naj bi dnevno ne pojedli več kakor 5 gramov soli, to je za malo žličko. Upoštevajte, da je veliko soli v mesnih izdelkih, kruhu in drugih predelanih živilih. Odgovoril vam bom tudi na vaših 5 vprašanj: 1. Če je le mogoče, pijte samo studenčnico. Če jo natočite v plastenke, bi jo morali tudi doma hraniti na enaki temperaturi in ne na svetlobi.Kadar je v vodi veliko apnenca, kmalu postane bledo-motna. 2.Če imate možnost, si sami pecite kruh, kot to dela sam predsednik Slovenije. Važno je, da uporabljate polnozrnato moko, lahko iz več vrst žitaric. Dodaste lehko še različne kosmiče. Ne priporočam pa, da se po skorji zapečejo razna semena, na primer od buč ali sončnic. Ne po napak, če si polnozrnat kruh kupite, ki pa je pripravljen brez aditivov.To vam mora zagotoviti prodajalec. 3.Posebnih izkušenj s postom nimam. S tem se veliko ukvarja zdravilec g. Videnšek v društvu Preporod. Vsak post je hud stres in se ga je treba lotiti postopno. Morda tako, da en dan v tednu jeste samo neslan in nezabeljen riž z narezanimi jabolki. Namesto riža. lahko vzamete kosmiče. 4.Gospodinjske mlinčke, tudi z mletjem na kamen, dobite v bolje založenih trgovinah, na primer v Celju pri Biotopic, na Cvetlični 9. 5.Za nabiranje in gojenje zdravilnih zelišč vam priporočam knjigo dr. Janka Rodeta z naslovom 'Zeliščni vrt-domača lekarna' Hvala za podporo pri postavitvi sanatorija. Moja želja je ljudem svetovati in pomagati, da bi bili zdravi do pozne starostii in na koncu v miru ter spokoju umrli. Oglasite se še kaj. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič !

2006-05-01 18:31:32

Hvala lepa