Manica @ 2009-01-19 10:44:20

G.Maršič, Vi ste znan tudi kot strokovnjak za uporabo različnih zelišč. Poleti sem bila na dopustu, ob obali v Dalmaciji in med sprehodom nabrala precej žajblja, ga posušila in ga hranim v zaprti posodi. Vas sprašujem, kaj bi lahko iz žajblja naredila koristnega za zdravje, da ga ne bi zavrgla. Lepa hvala za odgovor ! Manica iz Rudnika.

Ivan Maršič @ 2009-01-23 16:44:02

Cenjena Manica, lepo je, da ste sprehod med dopustom izkoristili tudi za nabiranja žajblja, ki raste samodejno v morski klimi. Mnogi pa gojijo tudi doma in čez zimo ostane lahko zunaj. Žajbelj lahko porabimo za zdravilni čaj, vendar največ dve skodelice na dan. Nosečnice naj ga ne pijejo. Spodbuja delovanje žolčnega mehurja in pomaga prebaviti težko hrano. Je tudi razkužilo za rane. Marsikje ga uporabljajo tudi v kuhinji kot začimbo pri pripravi juh in ribjih jedi .V kozmetiki ga uporabljajo za kopeli. ker blaži vnetja in pomaga pri čiščenju kože. Poročajte nam, kako ste porabili vaš žajbelj. Hvala in lep pozdrav od Ivana Maršiča