Gost @ 2008-06-25 11:24:15

Spoštovani Ivan Maršič, jaz že dalj časa berem in poslušam vaše članke v časopisih in na radiju Univox. Da bi preganjal dolgčas in storil še kaj koristnega, sem letos nabiral smrekove vršiče in njivsko preslico. Vršičke sem naložil v kozarce, skupaj s plastjo sladkorja in jih zakopal v zemljo. Preslico pa sem na zraku posušil. Rad bi slišal Vaš nasvet zakaj se uporablja sirup iz vršičkov in kako se pripravi čaj iz preslice. Oboje bi rad ponudil tudi sosedom, pa ne vem za katere bolezni. Bog naj Vas še dolgo živi, to Vam iskreno želi vaš Gost.

Ivan Maršič @ 2008-06-28 11:44:03

Spoštovani gost, našli ste zdrav in prijeten hobi, ko ste se odločili dolgočasje preganjati z nabiranjem smrekovih vršičkov in njivske preslice. Sposodite si ali si kupite kak primeren učbenik o zdravilnih zeliščih in vsako leto spoznajte nova. Smrekove vršičke ste dobro pripravili. Jaz bi namesto sladkorja uporabil med. To nekaj več stane, a so tudi zdravstveni učinki večji. Ko boste ocenili, da so bili vršički dovolj časa v zemlji, iztisnite iz njih sirup in ga shranite v temnem prostoru. Vršičke lahko zalijete s prekuhano vodo, dodaste malo kvasa in čez kak teden boste imeli dober napitek. Sirup uporabite pri dihalnih težavah, pri revmi in nevralgičnih bolečinah. Sirup ne priporočam pri astmi in oslovskem kašlju. Njivsko preslico posušite na zraku, razrežite in shranite v posodi, ki ne prepušča zrak in vlago. Preslica je uporabna zdravilna rastlina, lahko jo mešate tudi z drugimi zelišči. Njena uporabnost je raznovrstna. Poglejte si to v kaki knjigi o naravnem zdravilstvu. Želim Vam veliko uspehov in se še kaj oglasite. Vas pozdravlja Ivan Maršič.