Janko @ 2007-01-29 11:05:42

Cenjeni g. Ivan ! Sem približno vaše starosti.Z ženo živiva v bližini manjšega mesta. Zdravniki so odkrili, da imam povečano prostato in ponoči moram tri do štirikrat na malo potrebo. Težko znova zaspim. Imate kaj nasvet? Zaradi krhkih kosti (osteroporoza) moram vsak dan spiti vsaj 1 liter mleka, da obnavljam kalcij. Ker ni v bližini trgovine, kupujemo trajno mleko. Pasterizirano so pogosto skisa že na zadnji dan uporabnosti, ki je označen na embalaži. Na vašem internetu pa berem, da odsvetujete mleko. Vprašal sem tudi zdravnika, če je res alpsko mleko škodljivo, pa mi je rekel, da o tem še ni slišal. Kaj naj naredim, da bom še zdrav nekaj let ? Prijatelj mi je povedal, da Vi že 40 let niste bili pri zdravniku. Verjemite mi, da bi radi vsi starostniki bili tako srečni, samo ne poznamo poti do take sreče.Nam boste jo zaupali? Se Vam zahvaljujejo Janko iz Tržiča

Ivan Maršič @ 2007-02-06 11:38:44

Spoštovani Janko iz Tržiča ! Večina moških starih nad 65 let ima povečano prostato.To, da morate ponoči večkrat na malo potrebo, je neprijetna stvar, vendar ni prave pomoči. Zdravniki svetujejo Kegljeve vaje. Navaditi se je treba, da z mislimi ne pretrgamo spanec. Temu se lahko priučite s pomočjo avtogenega treninga ali z meditacijo. O tem je tudi prinas že nekaj priročnikov. Starejši imajo pogosto tudi osteroporozo in že manjši padec jim lahko napravi zlom kosti. Zdravniki največ priporočajo pitje mleka. Res da je v njem več kalcija,vendar je vprašanje v kolikšnji meri ga telo vsrka v sebe. Odločno odsvetujem, da bi uživali trajno ali alpsko mleko. Jejte predvsem kislo mleko in jogurt. Dovoilj kalcija boste dobili v probiotičnem jogurtu, še posebej, če ga pripravite po mojem receptu. Za osnovo vzemite kosmiče ali ajdovo kašo, kar pa ni treba posebej kuhati. Prevrite na malo vode, zalijte z navadnim mlekom, dodajte pest rozin in ko se ohladi na pribljižno 40*, zamešajte probiotični jogurt. Prvič ga kupite, kasneje pa lahko porabite ostanek doma pripravljenega jogurta. Na toplem, naj bo 24 ur, da se vsebina fermentira (skisa). Kar ne pojeste, shranite v hladilniku. O škodljivosti apskega mleka sem že večkrat pisal.Te dni je bilo to povedano tudi na TV-piki.Kaj več o tem pa preberite v knjigi 'Mleko za zdravje', ki jo je napisal zdravnik dr. Kapš. Dosti kalcija je tudi v žitih, posebno v ječmenu. Nadalje v zelenjavi in sadju. Prav ste slišali, da že 40 let nisem bil pri zdravniku. Pravite, da bi tudi vi radi šli po tej poti, pa jo ne poznate. Predlagam vam, da preberete kaj vse sem že napisal na tem Internetu. Vedno pa sem vas, in druge zainteresirane, pripravljen voditi po poti zdravja in dolgega življenja. Vas lepo pozdravlja Ivan.