Janez M. @ 2009-08-29 21:48:32

Preko poletja večkrat kupujemo morske ribe. Včasih jih pripravimo na žaru, če gre za čvrste ribe. Z mehkimi belimi ribami, kot so osliči je težje. Prosim za kakšen vaš recept kako naj se pripravljajo ribe, da bodo užitne in še vedno zdrave za prehranjevanje. Lep pozdrav, Janez iz Vipave

Ivan Maršič @ 2009-09-08 08:36:43

Spoštovani Janez! Na splošno se govori o tem, da ribe spadajo med zdravo prehrano. Samo po sebi bi bilo morda to tudi res, vendar so ribe, nalovljene v priobalju zaradi onesnaženosti polne težkih kovin. Nasprotno bi pričakovali boljšo kvaliteto ulova na odprtih morjih, vendar pa je tam velika verjetnost onesnaženosti zaradi drugih dejavnikov in tudi zaradi jedrskih poskusov. Glede na to je potrebno biti tudi pri tej »pregovorno« zdravi prehrani previden in predvsem ne pretiravati. V nekaterih primerih lahko ribe celo destabilizirajo zdrave človeške celice. Nadalje je zelo pomembna priprava rib. Peka na olju in cvrtje tako in tako ne pride v poštev. Ribe pecite na žaru in brez kakršnihkoli dodatkov, tudi brez soli. Kapljico olja se ribam lahko doda, ko je pečena na krožniku. Soliti pa morske ribe niti ni potrebno, saj je že sama po sebi dovolj slana. Korak bližje k zdravem uživanju rib je način, kot pravijo Primorci na »LEŠO«. Znanec, s katerim sem se strinjal, mi je povedal, da so za ta način priprave zelo primerne mehkejše bele ribe, npr. moli. Kilogram sveže očiščenih molov (ali osličev), lahko tudi manjših zložite na tesno v posodo s pokrovom, dodate 3 žlice vode in nekaj kapljic olivnega olja. Preden pokrijete položite na ribe vejico rožmarina in kuhate 5-10 minut pokrito na zmernem ognju, da voda izhlapi. Postrezite brez kakršnihkoli drugih dodatkov in soli. Poskusite, ne bo vam žal. Dober tek in več zdravja vam želi Ivan Maršič.