Zeljarka @ 2008-10-22 09:50:56

Spoštovani, odločila sem, da bomo enkrat na teden jedli kislo zelje ali repo. To kar dobim v trgovini ni nič dobro, največkrat je prekislo in preslano.Moram ga večkrat splahniti z vodo in s tem izgubimo veliko koristnega. Razmišljam o tem, da bi kupila presno zelje in repo in sama dal kisat, in to sproti koliko bom rabila za družino. Zanima me, če se lahko kisa v večjih steklenih ali plastičnih posodah, koliko soliti in kaj se lahko kisanju zelja še doda. Na radiju sem slišala, da bo zelje mehko, če se mu da samo 1% soli in pretrdo, če se da več kakor 2% soli. Vesela bom Vašega nasveta. Vas pozdravlja Zeljarka iz Šmarja.

Ivan Maršič @ 2008-10-24 17:38:57

Spoštovana Zeljarka, še premalo se zavedamo, kako koristno je, posebej v zimskem času, jesti več kislega zelja ali kisle repe. Tudi sam sem ugotovi l, da kupljeno ni primerno. Pri nas damo vsako leto nekaj več zelja kisat. Ko ga zmanjka, žena nareže zelje na drobno in ga stlači v običajni litrski kozarec. Malo osoli in dobro potlači ter obteži. Zelje se kmalu začne kisat in ga jemo tudi presnega z malo česna in olja. Po mojih dolgoletnih izkušnjah sol tehtamo in ga damo 0,5% v posodo za kisanje. Če je več soli, postane zelje trdo. Torej: pol kilograma na 100 kg očiščenega zelja. Po želji lahko kisanju dodamo malo kumine in brinjevih jagod. Tako lahko kisamo tudi repo in ohrovt. Pa dober tek vam želi Ivan Maršič