Vasilij @ 2009-03-04 16:56:12

Gospod Maršič, z zanimanjem čitam vaše članke, še posebej tiste o kisanji živil. Menim, da je zelo važno, da bi ljudje,še posebej starejši, pojedli čimveč kislega zelja, repe in druge zelenjave, ki se lahko kisa. Pred kratkem sta zapisali, da je dovolj o,5% soli. Jaz dajem trikrat toliko, pa je zelje res dobro.V nekem članku, v strokovni reviji, pa je zapisano, da naj se da 3 kg morske soli na 100 kg zelja. Kakšen je vaš komentar k članku "Kisanje zelnih glav", ki ga vam prilagam. Zahvaljujem se vam in željno čakam na odgovor. Vasilij iz Kostela.

Ivan Maršič @ 2009-03-06 21:04:54

Spoštovani Vasilij, meni ni všeč recept za kisanje zeljnih glav, ki ste mi ga poslali. Naj takoj povem zakaj: 3% je preveč soli, moje izkušnje mi povedo, da zadostuje le 0,5% soli na 100 kg pripravljenega zelja.Namen soli je, da se iz zelja izloči del mlečne kisline in se začne mlečno-kislinsko vretje.Pri 3% soli pa se iz celic zelja izluži skoraj vsa vsebina in ostane samo lesna ovojnica, ki pa jo ljudje ne moremo prebaviti. Dodajanje več kakor 10 različnih dodatkov kisanju, je mogoče zanimivo, vendar mislim, da je bolje, da se ti dodatki pridajo zelju, ko ga pripravljamo in glede na okuse ter želje tistih, ki ga bodo jedli. Nisem še slišal, da se kisanju zelja daje tudi vinski kis, to lahko povzroči ocetno kisanje namesto mlečno-kislinskega. Za zdravje je že od nekdaj znana tudi zeljnica, posebno, če jo pijemo na tešče.Če je ta preslana, jo ne priporočam.Verjetno prave zelnjice tudi ni, če se skozi zelje pretaka voda. Iz zelja je treba izstisniti zrak, o tem recept nič ne pove. Po mojem je najboljša oblika kisanja, ki je stara gotovo že več tisoč let, da se v kad daje zeljne glavice in narezano zelje. Pred leti so po mojih nasvetih pripravili kisanje zelja na Osnovni šoli v Fari in so ga tudi učenci jedli brez kaj dodanega. Gospod Vasilij, vabim vas, pa tudi druge, ki imajo izkušnje s kisanjem,da mi prinesejo vzorce in jih bom skupaj ocenili. Recept, ki ga mi je poslal g.Vasilij, nisem objavil, ker je izrezan iz neke revije in bi lahko imel težave. Lep pozdrav od Ivana Maršiča.