Mara @ 2008-03-19 11:25:34

Dragi g. Maršič! Že nekaj let mi hčerka izpiše besedila iz vašega interneta in sem vedno na tekočem. V domačem okolju skušam uveljaviti vaše zamisli glede zdravega prehranjevanja. Pripravljam kosila za hčerkino in sinovo družino. Povedati vam moram, da ni lahko izločiti nekatere jedi, kakor vi svetujete. Če ni meso za kosilo, otroci ne jedo in si v mestu kupijo hamburger, kar je še slabše. Jaz držim z Vami, vendar mislim, da je potrebna postopnost. Ne pripravljam več ocvrtih jedi iz mesa in ne iz krompirja. Brala sem iz strokovne knjige, da zdravju ne škodi samo kako živilo, ampak še bolj priprava živila . Jaz vam svetujem, da bi kaj več pisali o škodljivi pripravi živil, pa o tem, kako vemo, če živilo vsebujejo tisto, ker je nam koristno. Morda tudi tem, kako naj jemo, ali naj se pije vino,sok ali voda med jedjo. Marsikje molijo ali meditirajo pred jedjo in med jedjo mislijo na to, kako bo jed koristila telesu. Vesela bom vaših odgovorov. Hvaležno Vas pozdravlja Mara iz okolice Kamnika.

Ivan Maršič @ 2008-03-22 11:52:32

Spoštovana gospa Mara, hvala vam za vaše pismo. Vem, da je tako, kakor ste zapisali. Ni mogoče prek noči vse spremeniti glede prehranjevanja. Že to pa je nekaj, da nam pride v zavest, da se z zdravo hrano najbolj ohrani zdravje in doseže daljša starost. O tem se že veliko govori in piše. Imate prav, da je tudi priprava živil zelo važna. Kdor je postal vegetarijanec in to tako, da je meso zamenjal za sojo, je prišel 'iz dežja pod kap'. Soja ima še več beljakovin kakor meso. Te pa nam zakisajo telo in so vir mnogih bolezni. Preveč obremenjujemo tudi prebavne organe, ki morajo presežek spremeniti v oglikove hidrate. Skoraj v vsakem živilu je narava poskrbela, da so v njej tudi beljakovine. Postavili ste tudi več konkretnih vprašanj. Kako ugotoviti, če kupljena zelenjava vsebuje vse tisto, kar telo potrebuje in koliko je v njej pesticidov, ki so strup za telo. To je danes skoraj nemogoče. Strokovnjaki so primerjali doma vzgojeno zelenjavo, brez uporabe umetnih gnojil in pesticidov, s tisto, ki jo prodajajo v trgovini. Ugotovili so bistvene razlike in če bi zanje vedeli, take zelenjave ne bi jedli. Kaj piti pri kosilu? Odrasli lahko spijejo kozarec vina, otroci pa sok. Ni pa dobro med jedjo piti veliko vode, ker se s tem razredčijo prebavni sokovi in se ovira prebava. Vodo pijmo uro pred in dve uri po obedu. Moliti pred jedjo ali ne, je stvar navade in vernosti. Škodi ne. To pa ne velja za živahne diskusije ali celo prepire. Prav je, da mislimo na hrano, ki jo uživamo, bodimo za njo hvaležni in si v mislih predstavljamo vlogo, ki jo bo imela v našem telesu. Hvala za pismo in se še kaj oglasite. Vas pozdravlja Ivan Maršič