Darja @ 2005-09-26 20:38:10

Zdravilec g. Ivan ! Zaposlena sem v večji restavraciji in pripravljamo se, da bomo imeli tudi vegetarijansko hrano.Vedno več je takih gostov, ki ne jedo mesa. Ne moti pa jih goveja juha iz kosti. Ob nedeljah jih je največ takih, ki si želijo slovensko nedeljsko kosilo. To pa je: goveja juha z domačimi rezanci, pražen ali pire krompir, zrezek na pariški način, mešana solata in sladica.Zraven pijejo rdeče vino, ženske pa kavo. Meni je enak tudi za vegetarijance, le namesto mesa je v zrezku sojin nadomestek. Šef naše kuhinje je dal izdelati reklamne napise, da je to zdrava vegetarijanska hrana. Če bi Vas nastavili za našega šefa, kako bi sestavili zdrav jedilnik ? Darja iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2005-10-04 20:49:08

Cenjena Darja ! Vesel sem bil vašega prispevka, ker z njim kažete na problem slovenske hrane.Tako imenovana Dunajska kuhinja je imela pri nas, bili smo sestavni del avstrijske države,velik vpliv. Ne smemo pa pozabiti, da so se nedeljskega kosila: goveje juhe z rezanci, pražen krompir z mesom iz juhe in sladico, lahko privoščile le meščanske družine. Ko so se življenjski pogoji izboljševali, posebno po drugi vojni, pa so jih začeli posnemati tudi na vasi.V tistih časih je bilo veliko ljudi podhranjenih, danes pa jih je že 60% prehranjenih-predebelih. Ta pomembna sprememba zahteva tudi drugačno hrano. Nekdaj na kmetih niso šli k zdravniku tudi ne v primeru zloma roke ali noge, ali kačjega pika.To je bil strošek, ki je zahteval prodajo teleta. Sami ste napisali, da je v vaši restavraciji vedno večl interesentov za vegetarijansko hrano. Še nekaj let nazaj ljudje niso upali na glas povedati, da ne jedo mesa. Vesel sem, da pripravljate vegetarijansko kosilo. Premalo pa je storjeno, če samo meso zamenjate s sojo, pa tak zrezek celo ocvrete na maščobi. Goste bi postavili 'dežja pod kap'. Kako bi jaz pripravil nedeljski jedilnik.Pripravil bi bolj redko proseno juho, ki je zelo okusna.Solil in zabelil bi jo šele tik pred serviranjem. Pripravil bi več vrst zelenjave, riž , ajdo. Posebej bi pripravil omako iz olja, čebule, česna ,soli in drugih začibnic in z njo polil pripravljene priloge, ki bi si jih vsak zbral po svojem okusu. Pripravil bi mešano solato, v kateri bi prevladovali različni radiči. Za polivko pa ne bi porabil kis,ampak kislo mleko ali jogurt, oziroma po želji gosta. Sledila bi sladica iz kuhane pšenice, ki bi ji dodal med, rozine, zmletih orehov in malo kisle smetane. Odrasli bi si privoščili tudi kozarec rdečega ali belega vina, otroci pa sok. Svetoval bi vam, da pripravite običajno nedeljsko kosilo, vaše vegetarijansko in resnično zdravo kosilo, ki jo jaz predlagam. Naj se vaši gostje sami odločijo. Seveda pa naj bo v jedilnem listu zapisano kaj vsebuje posamezno kosilo. Če bi s pripravo imeli težave, me dan ali dva prej pokličite in vam na svoje stroške pridem pomagat. Moj telefon: 01 366-62-19. Želim vam uspeh in se še kaj oglasite.