Firbec @ 2009-05-12 15:33:06

Cenjeni zdravilec Ivan Maršič. z zanimanjem sledim vprašanjem in odgovorom na vašem Forumu. Je treba to pohvaliti! Drugi zeliščarji tega nimajo. Na Ptujskem polju veliko pridelamo čebule in tudi je vsak dan v kakem obedu. Nisem opazil, da bi Vi kaj omenjali, če se čebula praži ali samo duši. Pri nas mnogi še vedno naredijo prižganje z veliko čebule in domače masti.Meni so to vedno bolj upira.Vi ste velikokrat napisali, da odsvetujete ocvrto hrano, ali ni "ajnpren" nekaj podobnega ? Kako pa Vi pripravljate čebulo? Ali je lahko čebula tudi samostojna jed? Hvala in lep pozdrav v Ljubljano Firbec iz Ptuja.

Ivan Maršič @ 2009-05-15 16:49:30

Spoštovani, čebula je ena najbolj zdravih zelenjadarc in začimba, ki jo veliko oporabljamo. Dolgo je trajalo, da je znanost ugotovila, da se čebula ne sme pražiti ali kako drugače pregrevati, ker postane prav njeno nasprotje. Včasih so na kmetih enolončnice začini s pržganjem iz ocvrte čebule,moke in drugih začmb. To so storili, da je bilo dovolj jedi za veliko lačnih ust. Ker so fizično delali, so njihova telesa tudi ta "ajnprej" kmalu izočila kot nekaj kar škodi telesu. V čebuli so odkrili več kakor 100 spojin. ki lahko ugodno vplivajo na zdravje, če le jih z vročino ne uničimo. NAUČIMO SE, DA ČEBULE NE BOMO NE PRAŽILI IN NE DUŠILI.Presno jo sesekljamo ali kako drugače zdrobimo in zamešajmo med jed, ki smo jo ravno pripravili.Zadostuje, da prevre in čebula bo izgubila vanj, ki nekatere moti. Lep pozdrav v Ptuj pošilja Ivan Maršič.