Helenca L @ 2009-04-11 15:50:12

Gospod Maršič, sem v zadnjem letniku srednje medicinske šole in pripravlam seminar o tem, kaj je zdrava in kaj ni zdrava hrana. Jaz sem tega že nekaj napisala, predvsem vaša stališča. Za zaključek seminarske naloge bi potrebovala po točkah napisano-našteto: kaj krepi zdravje in kaj ga slabi. Hvaležna Vam bom, če mi boste pri tem pomagali. Vas pozdravlja Helenca iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2009-04-17 11:31:53

Cenjena gdč Helenca, všeč mi je, da se že mladi zanimate za zdrava živila. Jaz bi živila delil na dva področja: kako živila pripravljamo in koliko pojemo, in drugič:katera živila krepijo človekovo zdravja , ali ga kvarijo. Živila pripravimo tako, da jih bo telo zlahka vsrkalo in čim manj kuharsko obdelujemo. Ne jejmo ocvrte in pečene hrane, ker na vročini nastajajo snovi, ki so rakotvorne. Vsak naj zaužije tisto, ker mu daje občutek ugodnosti. Hrana naj ne bo preveč slana,zabeljena, začinjena in sladka. Mladi in zdravi lahko jedo raznovrstno hrano, le ocvrta ali pečena naj ne bo. Ko pa imamo kako bolezensko težavo, ne smemo jesti tisto, kar lahko posredno ali neposredno vpliva na trajanje bolezni. Paziti moramo tudi na tisto, kar pijemo. Prednost naj ima čista voda ali zeliščni čaji. Manj pa prija vino in kava. Jejmo umirjeno,vsak grižljaj dobro prežvečimo, počasi požiramo, da bi dobili občutek kdaj je bilo hrane dovolj. Želodec naj ne bo prepoln, da bo lahko opravljal svojo nalogo-premešal zaužito. Če boste še kaj potrebovali, pa se še oglasite. Vas pozdravlja Ivan Maršič