Kalček @ 2009-05-18 09:39:32

Cenjeni g. Maršič, te dni sem v trgovini kupil kalčke in moram povedati, da smo jih vsi radi jedli. Slišal sem, da si kalčke tudi sami lahko pridelamo in niso potrebne posebne priprave.Katera žita priporočate za kalčke in kako naj jih pripravim. Če mi bo uspelo, Vam prinesem za poskušnjo. Rad bi tudi vedel, zakaj so kalčki bolj koristni za zdravje, kakor na primer žito. Pričakujem odgovor in Vas lepo pozdravljam !

Ivan Maršič @ 2009-05-22 09:37:41

Spoštovani, priprava kalčkov je še vedno manj znana v Sloveniji. Za kalitev lahko uporabimo vsa semena žit, nimam pa izkušenj kako je s kaljenjem fižola in graha. Zelo uporabna so tudi semena raznih detelj.Za kalitev niso potrebne kake posebne naprave. Žito preberemo,izločimo vse kar ne spada zraven in operemo z vodo. Dobro navlažene kalčke stresemo v kozarec z širokim grlom in ga zapremo z gazo. Naslednji dan ponovno splahnemo in opustimo, da se kalitev nadaljuje. Zrasle kalčke porežemo in dodamo raznim jedem. V trgovini se kupi kalilnik in z njim dobite tudi vsa potrebna navodila za pripravo kalčkov. Za kalčke pravijo, da svojo hranilnost in zdravilnost zvišajo tudi za desetkrat v primerjavi z žitom iz katerega zrastejo. Poskusite in želim Vam uspeh Ivan Maršič