Mnogi med nami so brezbrižni ob nasvetih za zdravo prehranjevanje.

Nekateri celo radi rečejo, da raje živijo deset let manj, kot da bi morali jesti hrano, ki jim ne gre v slast. Ko pa na duri potrka "matilda", je marsikdo pripravljen narediti vse, da bi si podaljšal bivanje na tem svetu.

Tudi Ivan je tako razmišljal vse do trenutka, to je že pri tridesetih letih hudo zbolel. Potem je spoznal, da mora predvsem sam poskrbeti za svoje zdravje in se je začel miselno in praktično ukvarjati s tem, kaj njegovo telo res potrebuje, da bo telesno in duševno zdravo. Uspel je, tako kot tudi tisti, ki so si ga vzeli za zgled. Ivan Maršič je postal zeliščar, ljudski zdravilec, ki zase nikoli ni delal reklame. Vedno je bil prepričan, da dober glas seže v deveto vas.

Priprava hrane je zelo pomembna. S tem, ko se naše gospodinje in kuharji v restavracijah trudijo, da bi hrano čim bolj kulinarično obdelali, samo da bi bila lepa za oko in slastna za okušalne brbončice, živilom na našo nesrečo jemljejo naravno moč. Ob tem sploh ne razmišljajo ali jemo zato, da bi živeli ali živimo za to, da bi jedli. Pripravljavce hrane bolj skrbi, če bodo tisti, ki jim je hrana namenjena zadovoljni, kakor pa če bodo s hrano dobili tisto, kar je telo porabilo in je treba obnoviti, da bi lahko delovalo kot dobro vzdrževan stroj. Koliko nepotrebne energije za pripravo hrane gre v nič, koliko časa za čiščenje prismojene posode, da zakajenega zraka v kuhinjah sploh ne omenjamo.

Ivan ni pričakoval, da bi obiskovalci njegove spletne strani takoj pričeli pripravljati hrano tako, kot je to počel sam. Vsem pa je polagal na srce, naj se opazujejo, da bodo videli kako se telo odziva na različno pripravljeno hrano. Tako lahko vsak sam ugotovi kaj mu dobro dene in kaj ne. Še posebej pa je poudarjal dejstvo, da se da marsikatero tehniko pripravljanja hrane zamenjati s preprostim a zdravim načinom. Najboljše pri tem pa je, da je hrana prav tako okusna in lepa na pogled. Rad je omenil naslednji primer. Če si zaželimo ocvrto jajce, ni treba maščobe najprej močno segreti in na to ubiti jajce. Raje v ponvi segrejemo malo vode, dodamo jajce in ko zakrkne, ga damo na ogret krožnik, zabelimo s hladnim oljem in malo osolimo. Kaj smo s tem dosegli? Jajce bo na pogled in za okus enako, kakor če bi ga ocvrli na maščobi. Ne bomo pa zaužili škodljive pregrete maščobe, poleg tega pa bomo zaužili tudi manj soli. Ob tem lahko omenimo še, da prevelika količina jajc ni dobra za naše telo.

Obiskovalce naše spletne strani vabimo, da tudi v bodoče sporočajo svoje izkušnje pri zdravem načinu hranjenja. Na podstrani spletne strani »kontakti« najdete kontaktne podatke, na katerih smo vam brezplačno pripravljeni odgovoriti na vaša vprašanja in svetovati po svojih najboljših močeh.

Zeliščarstvo Maršič