Čebula je važna začimbnica, mnogi jo uvrščajo celo med zdravilne rastline. Če pa čebulo pražimo na maščobi, se spremeni v težko prebavljivo zmes, ki hudo zmoti presnovo. Ivan je pravil, da čebule ni pražil več kot petdeste let, še vedno pa je na različnih shodih pripravljal golaž. Poleg je ponudil tudi ajdove žgance ali še bolje - žgance iz več vrst žita, ki ga je zmlel tik pred uporabo. Za domačo uporabo lahko čebulo pripravimo na dva načina. Narežemo jo na večje koščke, jo poparimo z vrelo vodo in "zmiksamo" s paličnim mešalnikom. Če mešalnika nimamo, čebulo narežemo na tanke koščke in jo počasi dušimo na vodi, ki jo po potrebi še dolivamo. Dodamo različne začimbe, ki nam prijajo, kot je mleta paprika, lovor, timijan, šetraj, morda pest ovsenih kosmičev. Lahko pa naredimo podmet iz koruzne moke in vode, prilijemo k čebuli in vse skupaj kratek čas dušimo.

Meso narežemo na primerne koščke in ga damo v vrelo neslano vodo. Po dvajsetih minutah vodo odlijemo in jo zavržemo. Meso bo dovolj mehko, če ga ne bomo prej solili. Nato med meso zamešamo pripravljeno čebulo z začimbami, pustimo še malo prevreti in po želji osolimo. Manj bomo solili, bolj bo jed zdrava. Prijeten okus bodo golažu dali čebula in začimbe.

Golaž, ki ga pripravljamo na običajen način vsebuje dve škodljivi stvari. Praženo čebulo smo že omenili. Zakaj odliti in zavreči prvo vodo, v kateri se je kuhalo meso? Ivan je bil mnenja, da se vsa kemija, ki jo je govedo zaužilo (krmila, pesticidi, klorirana voda itd.), nabira v živalskih kosteh in mišicah. S kratkim kuhanjem se izločijo v vodo in jih ne bomo še mi zaužili. Zelo blizu resnice so tisti, med njimi so tudi zdravniki, ki pravijo, da je goveja juha živalski urin! Ali bomo še naprej uživali to juho?

Zeliščarstvo Maršič