Obrtniki, podjetja pa tudi kmetje so dolžni poskrbeti za varno delo in zdravje vseh, ki z njimi delajo.

Nikomur niso všeč birokratska opravila, vendar zakon, kot že v naslovu pove, skrbi za varnost in zdravje pri delu. Nekdaj ni bilo v navadi, da bi bili delodajalci zavezani k skrbi za zdravje delavcev. Še vedno prevladuje mnenje, da za zdravje skrbijo zdravniki.

Zdravniki, ki naj bi skrbeli za zdravje zaposlenih, pa po drugi strani veliko premalo poudarjajo, da ima zaužita hrana odločilni vpliv na varno in zdravo delo. Večina delavcev si ne vzame časa za zajtrk z energetsko polno hrano. Mislijo, da je močna hrana za večerjo dovolj do malice naslednjega dne. Zaradi tega slabo spijo, niso spočiti in nervozni začno z delom za stroji. Okrog 10. ure sledi obilna malica s klobaso ali ocvrtim mesom in vrčkom piva. Človek je potešil prazen želodec, ki pa se trudi prebaviti vanj nametano hrano, in da bi to zmogel, odvzame precejšen del krvi mišicam in možganom. Delavca se loteva dremavost, ki jo preganja s kavo in cigareti. Od tu do nezgode pri delu ali prometne nesreče, je samo še pol koraka.

Mnenje, da delavci, ki opravljajo fizično delo potrebujejo močno hrano, predvsem meso, je zgrešeno. Zdravnik dr. Franc Cokan, ki je študiral je v Ljubljani in nato več desetletji živel in delal v Ameriki, je tekmoval v triatlonu. Pravila tega športa so preplavati 3900 metrov, s kolesom prevoziti 180 km in teči 42 km običajnega maratona. Vse to v 17 urah. Dr. Cokan je bil na enem najbolj zahtevnih triatlonov, ki ga organizirajo na Havajih, že osemkrat najhitrejši in s tem tudi svetovni prvak.

Marsikdo bo dejal, da je za tak napor potrebna močna in obilna hrana. Pa ni tako! Zapisal je, da ne uživa nobene živalske maščobe, mesa skoraj ne je, poje pa veliko sadja in zelenjave. Potrebno energijo dobiva iz škroba. Največ ga dobi iz koruzne moke. Med tekmovanjem pa dr. Cokan uživa še suho sadje, ki ga ima s seboj. Med tekmovalci triatlona, uspešni so celo osemdesetletniki, je poleg drugih znan tudi »Cokanov recept« za pripravo močnika, ki je zelo enostaven: zavreti je treba dve in pol skodelici vode, odstaviti, zamešati eno skodelico koruznega zdroba in počakati nekaj minut. Nič ne omenja soli in zabele. Ugotovil je, da tako ostanejo molekule zdroba, v katerih je škrob, cele, in jih kri zanese v mišice. Tu se škrob počasi spremeni v glukozo in mišice dobivajo potrebno energijo.

Ivan Maršič je ljudem vedno dopovedoval, da je hrana, pripravljena na vroči maščobi hudo obremenilna za zdravje ter bil prepričan, da je kriva tudi za razvoj rakavih obolenj. Vedno več je zdravnikov, ki so po znanstveni poti prišli do teh spoznanj. Ocvrto meso in krompirčki niso samo poguba za tiste, ki to jedo, ampak tudi za kuharje. Pomolite nos v kuhinjo kake restavracije ali večje gostilne. Takoj boste zaznali zrak, ki je močno nasičen s hlapi prežgane maščobe. Tudi v domačih kuhinjah, kjer mislijo, da ni dobrega kosila brez ocvrtega zrezka in cvrtega krompirja, ni nič bolje.

Da medicina ne vidi glavnega povzročitelja za večino bolezni v kvarnem okolju in škodljivi hrani, je zelo zaskrbljujoče. Dokler bo veljalo, da je zdravje odsotnost bolezni, ne pa naravna dobrina in vrednota, se prav veliko ne bo spremenilo.

Zeliščarstvo Maršič