V domu za upokojence so Ivana nekoč vprašali, kaj je zanj zdrava in kaj zdravilna hrana. Pustimo tokrat zdravo hrano, o kateri je bilo že veliko govora, na strani. Ivan je poudaril, da je zdravilna hrana zanj tista hrana, ki jo uživa, kadar se ne počuti dobro. Na primer v primeru zbadanja v sklepih, viroze ipd. Ničkolikokrat je preizkusil, enako so storili tudi drugi, ki jim je to svetoval, da je najbolj zdravilen redek koruzni močnik z nekaterimi dodatki (npr. s čebulo, česnom, korenjem, kolerabo, zeleno ipd.).

Kako je Ivan pripravljal svoj močnik?

Nekaj žlic koruzne moke gladko zmešamo s hladno vodo. V pripravljeno vrelo vodo damo nekaj drobno narezane ali "zmiksane" zelenjave, med katero naj bosta tudi čebula in česen. Mešamo in kuhamo največ 5 minut. Malo naj jed še postane, nato pa jo damo na krožnik in po vrhu malo osolimo. Zabelimo s hladnim oljem ali s skuto. Bolj razvajeni pa naj si zabelijo s kislo smetano.

Ivan je rad poudaril, da mu je na tak način pripravljen močnik zelo hitro uredil prebavo, sploh v primeru, kadar je iz vljudnosti pojedel kaj napačnega. Pomagal mu je tudi takrat, kadar je bil zaradi velike količine preživetega časa v avtu, velikokrat na dežju in prepihu in ga je zbadalo v sklepih. Tablet ni uporabljal, bil je prepričan, da si s kalcijem krepi kosti in imunski sistem.