Ivan je večkrat poudarjal, da so žita nosilni del zdrave prehrane, do česar je prišel z dolgoletnimi izkušnjami. To pa ne pomeni, da je zanemarjal sadje in zelenjavo, temveč jih je uporabljal samo kot dopolnilo k žitni hrani. Vitamini in encimi, ki jih je v sadju in zelenjavi v izobilju, omogočajo, da telo dobi potrebno energijo, beljakovine in maščobe iz zaužite žitne hrane. Nikoli ni oporekal temu, da lahko nekateri živijo samo od zelenjave in sadja. Vemo celo, da nekateri lahko živijo samo od zraka, ali, kot pravijo, od prane, ki prihaja iz vesolja. Ivan v to ni nikoli verjel! Trdil je, da je naše telo oblika najbolj izpopolnjenega stroja in noben stroj ne dela, če mu ne dajemo ustrezne energije ter mažemo njegove premikajoče se dele. Veliko ljudem so žitni izdelki temelj vsakodnevne prehrane, žal pa je sodobni razvoj mnoge zavedel, da so žita predvsem krma za živino, medtem ko je meso hrana za ljudi.

Ivan se je večkrat miselno ubadal s tem, zakaj so mnogi, ki se hranijo z žitaricami, veliko bolj zdravi od drugih, ki so prepričani, da je meso osnova prehrane. Ob novoletnih praznikih si drug drugemu želimo predvsem zdravja. Vse drugo pa bo že temu sledilo. Ob tem pa najljubšim gostom ponudimo največ tega, kar takoj pokvari našo iskreno željo, da bi bili v vsem letu zdravi.

Vsa žita, ki so nam na voljo, so pomemben vir zdrave hrane. Seveda dajem prednost tistim, ki so pridelana na naraven način. Pomembno je tudi, da od žita ni ostal le škrob, odvzeto pa vse tisto, kar omogoča zdravo presnovo.

 

Pira dobro vpliva na razvoj in rast telesa, krepi odpornost in nudi dobro počutje. Ohranja črevesno floro. Zadržuje širjenje vlažnih lišajev in krepi kožo zoper različna vnetja. Pomaga pri zastrupitvah s hrano, ureja prebavo in ohranja vitalnost telesa.

Proso je naravni antibiotik. Na vodi kuhana prosena kaša pomaga pri delovanju ledvic, blaži krče v prebavilih in obnavlja črevesno floro. Dobro pomaga pri zakisanosti presnovkov, ki sprožijo putiko. Že dolgo je znano, da proso krepi lase in nohte. Našemu izgledu pa daje lepotni učinek.

Ajda je bila nekdaj zelo cenjena žitarica in opevana v ljudskih pesmih. Z obilno čebeljo pašo na začetku jeseni so ljudje prišli do naravnega sladila, čebele pa so preživele do naslednje pomladi. Ajda pomaga krepiti žile, posebno najtanjše, zavira krvavitve in blaži previsok krvni pritisk. Pomaga pri želodčnih težavah, še posebej pri slabem zadahu iz ust. Že dolgo se ve, da pomaga pri kožnih boleznih, posebno če gre za kraste. Ivan sam izkusil, da ajdova kaša in žganci pomagajo pri krepitvi in čiščenju jeter.

Koruza pomaga pri izločanju ledvičnih kamnov in blaži sečno kislino. Ker vsebuje veliko vitamina E, se priporoča pri bolnih žilah, sečnih poteh, pri ščitnici, sladkorni bolezni, astmi in rahitičnosti. Več koruzne hrane svetujejo tudi tistim, ki imajo zvišan krvni pritisk.

Oves je tudi v ljudskem zdravilstvu vedno bolj cenjen. Narašča povpraševanje po čaju iz mlade ovsene slame. Vsebuje veliko kremenčeve kisline in pomaga pri boleznih ledvic, mehurja, mokrilnih poti, žolča in jeter. V pomoč je pri sladkorni bolezni, gangreni, vnetju vranice in pri boleznih rodil.

Ječmen krepi telesno rast, kar je pomembno predvsem za otroke. Zadržuje prehitro staranje, nezaželeno debelost in pomaga pri lajšanju obolelega grla, revme in išijasa. Ječmenova kaša pomaga tudi pri boleznih želodca, če imamo drisko in podobno.

zadržuje nastajanje sladkorne bolezni in blaži preveliko zakisanost krvi. Ugodno vpliva zoper slabokrvnost, pri bolezni ščitnice, klimakteričnih težavah, lajša migrene in dobro vpliva na živčni sistem.

Riž dobro dene pri zdravljenju želodčnega in črevesnega katarja. Pomaga pri pljučnih boleznih, posebej še tuberkulozi. Ima ugoden vpliv na urejanje menstrualnega ciklusa.

Zeliščarstvo Maršič