Jožefa @ 2007-09-05 11:49:07

Gospod Maršič, skoraj vsak dan pogledam, če je kaj novega na vašem internetu. Lepo se mi zdi, ker na vsako vprašanje odgovorite in spodbujate k temu, da kaj več sami storimo za svoje zdravje. Jaz sem uverjena, da nihče ni rad bolan, morda so tudi izjeme pri tistih, ki želijo biti v bolniški. Večina nas si ne želi čakati po čakalnicah in goltati tablete, ki jih predpisujejo zdravniki. Vaša misel, da lahko vsak sam kaj več stori za svoje zdravje, je zelo napredna in upam, da bo kmalu vsesplošno priznana. Seveda naj bi to naloga bila tudi svetovalcev-zdravnikov. Hotela sem vas vprašati: naj bo težišče na kuhani ali presni hrani. Kaj vi menite in morda veste kaj pravi kak bolj ljudski zdravnik. Prisrčna Vam hvala in lepo Vas pozdravlja Jožefa .

Ivan Maršič @ 2007-09-08 11:02:11

Draga Jožefa ! Iskrena hvala za priznanje, da sem glede svetovanja za zdravo prehranjevanje na pravi poti. Srečen bi bil, če bi tudi zdravniki hitreje spoznavali, da je njihova naloga tudi svetovati ljudem, kako naj se zdravo hranijo. Ne dolgo nazaj jih ni motil niti tobačni dim, sedaj pa že odsvetujejo živalske maščobe in ocvrto hrano. Upam, da bodo kmalu odsvetovali industrijsko predelana živila, bel kruh, pa tudi zelenjavo iz rodu razhudnikov. Večkrat me vpraša kak težji bolnik, če naj uživa samo surovo hrano. Moj odgovor je, jejte presno vedno, če je to mogoče. Pri tem pa le poskrbite, da bo zelenjava in sadje čisto ter neoporečno. Sadje, ki je bilo pridelano s škropljenjem, je treba temeljito oprati, ali pa olupiti. Živila, ki jih kuhamo, naj bo to v malo vode, naj bodo še malo hrustava in nikoli razkuhana. Če imamo slabe zobe, pa hrano na drobno narežemo ali ' zmiksamo'. V knjigi slovenskega zdravnika dr. Gaveza z naslovom 'Sedem zlatih resnic', sem na str.169 našel ta zapis:Komisija Združenih narodov za prehrano svetuje, da naj bi za zdravo življenje jedli polovico presne in polovico kuhane hrane. Kuhanje naj bo kratko in brez živalskih beljakovin. Ne jejmo mesa, ki zakisa kri. Dr.Gavez odsvetuje tudi sadne kompote in marmelade, ki si jih pripravljamo za ozimnico. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič