purterka @ 2010-06-08 09:13:25

Pozdravljeni, stara sem 29 let in za mano so tri nosečnosti. Že po drugi nosečnosti sem čutila bolečine v zapestjih, kar me je zelo oviralo pri telovadbi-pilatesu, ki sem ga obiskovala. Zdaj po tretji pa se vse skupaj stopnjuje, čutim težo, rahle bolečine v gležnjih in kolenih. Pred tretjo sem bila tudi na nekem merjenju, kjer so mi povedali, da mi primanjkuje kalcija. Malo sem ga jemala ampak sem hitro opustila. Zdaj sem začela z dvomesečno kuro koralnega kalcija, ker se mi zdi da je res mogoče tudi to v pomanjkanju. Pri prehrani smo v družini veliki ljubitelji jogurtov (z možem si delava tudi vaš probiotični jogurt, samo da je brez pivskega kvasa in sva nad njim zelo navdušena), belega sira. Vse kar kupiva mlečnega gledava da je iz nehomogeniziranega mleka. Mislim da se dokaj zdravo prehranjujemo ( musliji, riža ogromno, ajdova kaša,solata, polnozrnate testenine, juhe, polnozrnati kruh, razen ob kakšnih priložnostih pojemo kaj mesa, kave ne pijemo, ne kadimo, pijemo samo svoj domači jabolčni sok), šibka točka pa skoraj vsak dan kakšne sladke pregrehe, zdaj poleti tudi sladoledi . Mi lahko svetujete kaj naj naredim, da se bom v nogah spet počutila trdno in lahko? Hvala za nasvet in prosim tudi za mnenje glede našega prehranjevanja.

Ivan Maršič @ 2010-06-18 15:20:15

Spoštovana purterka! Veseli me, da se zavedate dejstva, da lahko z zdravo hrano največ pomagate k svojemu in zdravju svojih bližnjih. Seveda pa je vsak človek svoj najboljši zdravnik in svetovalec. Le ugotoviti in seveda upoštevati je potrebno kaj nam škoduje in kaj ne. Z nasveti si lahko seveda pomagamo, vendar se ljudje razlikujemo in zgodi se, da nekaterim neka hrana škoduje mnogo bolj kot drugim. Trdim, da je osnova za zdravje pravilna prehrana, nadalje pa si lahko pomagamo z zeliščnimi pripravki. Univerzalno mazilo in čaje, ki jih pripravljam sem sprva testiral na sebi in ga z leti tudi na osnovi mnogih povratnih informacij uporabnikov izboljševal do take mere, da lahko trdim, da deluje zelo široko pozitivno za zdravje. Glede vaših prehranjevalnih navad bi vam svetoval, da opustite krompir, paradižnik in ostale razhudnike, ki moteče vplivajo na ščitnico in posledično tudi na sklepe. Sladkarije ogrožajo kalcij, ki je osnovi element telesa, zato nadomestite potrebo po sladkem z medom. Za zdravje sklepov pa svetujem hrano na osnovi ječmena in koruze. Ječmen si pripravite kot ričet ali pa ga skuhajte in naredite kot solato. Iz koruznega zdroba svetujem redko polento z dodatkom čebule in česna ter seveda vsaj enkrat na teden koruzne žgance. Za dve osebi zavrite dober liter vode v loncu, malo posolite in v krop stresite 30 dag čimbolj sveže koruzne moke, najbolje je domačo koruzo zmleti tik pred pripravo. Sam uporabljam namizni mlinček, ki ga izdeluje obrtnik iz Goriče vasi pri Ribnici. V kupček moke z noževo konico naredite še luknjico in na zmernem ognju napol pokrito kuhajte 20 minut. Nato dolijete redko žganjčevko, ki je odlična kot juha ali pa za preliv žgancev na krožniku, če so presuhi. Žgance pretlačite s tlačilko za pire in še premešate z dvojno vilico, da jih zrahljate. Zraven postrezite zelje ali repo. Poskusite, zagotavljam vam, da se boste bolje počutili. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič