Andraž @ 2008-09-22 17:05:44

Spoštovani, preden je ajda dozorela, sem nabral kar nekaj cvetov in mladega listja domače ajde.Slišal sem, da se čaj iz ajde lahko oporablja pri nekaterih boleznih. Ali lahko napišete koristi, ki nam jih daje ajdino zrnje in cvetje z listi. Hvala ! Andraž

Ivan Maršič @ 2008-09-27 09:51:23

Spoštovani g. Andraž, v zadnjem času so vedno bolj v uporabi mlada žitna stebla in listi v različnih čajih. (Pšenica, ječmen, oves, ajda). Sam že nekaj let pripravljam ovseni čaj, ajdo pa dajem v zeliščno mešanico. Prav je, da ste si posušili nekaj ajde. Večkrat si pripravite ajdov čaj, in sicer tako, da z vrelo vodo poparite ščep zelišča in počakate 10 minut. Izvlečki iz ajde, pa tudi živila iz zrnja, krepijo naše žile, posebej še kapilare, da postanejo bolj pretočne. Dostikrat je kak telesno organ bolan prav za to, ker ne dobi dovolj krvi. Posušeno ajdo razrežite in jo hranite v zaprti posodi ter temnem prostoru. Vas pozdravlja Ivan Maršič.