Melanija @ 2006-08-28 11:00:19

Cenjeni g. Ivan Maršič! V naši rodbini nismo čvrstega zdravja. Tudi predniki so pomrli prej, kakor umirajo drugi. Marsikdo mi reče, da je to dedno in se ne da pomagati. Od kar redno berem vaše dogovore na Internetu, pa sem sama drugačnega mnenja. Nekje ste z apisali, da se slabi geni ne bodo razvili na potomcih, če le ti ne bodo kršili glavna načela zdravega življenja, še posebej, če se bodo zdravo prehranjevali. Postopoma to uvajam v naše gospodijstvo. Mesa ne jemo več vsak dan in še to samo kuhanega in predvsem govejega in puranjega, za katerega sem nekje brala, da je najbolj zdravo. Veliko jemo zelenjave in sadja. Tudi krompirja ne jemo več vsak dan. Hrane več ne cvrem in zabelim s hladnim oljem. Vsak dan jemo žitne izdelke, posebno polnovreden kruh in različne kaše. Pri tem pa je nastala težava. Hčerka, ki hodi v osnovno šolo ne prebavlja gluten in ima dostikrat težje prebavne motnje. Zdravnik je ugotovil, da ima celiakalijo in ne sme jesti jedi, ki vsebujejo gluten. To pa so jedi iz pšenice, ječmena, ovsa in rži, kar pa Vi najbolj priporočate. Hčerka sme jesti le krompir, jedi iz koruze in iz ajde in ribe ter belo meso. Od kar se tega držim, nima več težav. Sedaj pa hočejo tako hrano tudi drugi družinski člani. Sprašuejm vas , kaj naj storim ? Ali naj se spet vrnem na prejšno hrano ? Zahvaljujem se Vam za vsak dober in uporaben nasvet. Bog naj Vas poplača! Melanija iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2006-09-06 10:59:34

Cenjena Melanija ! Pred leti nismo vedeli, da vsak ne presnavlja gluten, ki je tako važna beljakovina v pšenici in nekaj ga je tudi v drugih žitih. To je povezano s spoznajem, da je vedno več ljudi, posebno še otrok, alergičnih na mnoga živila. Vzrok moramo iskati v sodobnem prehranjevanju, ki je vse prej kakor zdravo. Za mnoge starše je jesti ne le pravica, ampak tudi dolžnost. In če otrok ne poje vse, kar mislimo, da naj bi, ga posiljujemo še z različnimi 'dobrotami'. Mnoge mame se težko sprijaznijo z bistveno spremembo : če so nekdaj otroci umirali, je to bilo zaradi slabe higijene in podhranjenosti, danes pa že mladi zbolevajo za hudimi bolezni, ker so prehranjeni. Svetujem vam, da naj hčerka nekaj časa ne uživa pšeničnih jedi, lahko pa malo jedi iz drugih žit, ki imajo manj glutena (ječmen, oves, rž) in se bo hčerka počasi privajala tudi na presnovo glutena. Urediti je treba črevesno vloro, predvsem z navadnim jogurtom. Za vse pa velja, da je treba manj jesti zelenjave iz rodu razhudnikov (krompir, paradižnik) in ne jesti ocvrtih jedi ter piti gaziranih pijač.Vedno pa naj bo sadje pri roki. Oglasite se še kaj. Vas lepo pozdravlja !