Anita @ 2007-06-26 11:39:03

Spoštovani gospod Maršič ! Živim skupaj s hčerkino družino. Prijetno mi je, ker sem še komu potrebna, čeprav sem že Vaše starosti. Na pregledu pri zdravniku mi je on povedal, da sem na meji, da bom postala sladkorna bolnica. Za sladkorno je umrl tudi moj mož, ki je bil le nekaj starejši od mene. Vi, gospod Maršič, znate tako lepo svetovati in Vas prosim, da kaj več napišete o hrani, ki bo v bistvu preventiva pred sladkorno boleznijo. Upoštevajte to, da mi veliko ne pomeni, če boste odgovorili: kaša, ričet, repa, korenje. Jaz kuham za vso družino in bi rada tudi njih počasi navajala za zdravo prehranjevanje. Ali lahko napišete v vaš internet, kaj ne bi smela jesti in katera hrana podpira trebušno slinavko, da ne bo prehitro omagala. Se Vam lepo zahvaljuje in Vas pozdravlja Anita iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2007-06-30 11:25:08

Spoštovana gospa Anita! Dobro je, da ste pravočasno spoznali nevarnost diabetesa. Število bolnikov močno narašča. Vedno več je tudi mladih, ki imajo starostno sladkorno- imenovano diabetes II. Zelo pomembna je preventiva s primerno hrano. Trebušna slinavka, ki nam daje hormon inzulin, je dokaj trdoživa, kadar pa zboli ali omaga, pa je lahko usodna za nas. Najbolj jo bomo obvarovali, če ne jemo živila, ki imajo visok glikemični indeks. To so tista, ki se v naši prebavi počasi spreminjajo v glukozo in od slinavke ne zahtevajo naenkrat veliko inzulina. Želeli ste, da jih naštejem nekaj: vse slaščice, ki vsebujejo veliko sladkorja in bele moke. Hrana naj ne bo ocvrta, še posebej to velja za meso, jajca in sir. Odsvetujem uživanje krompirja, ker se njegov škrob v prebavi hitro spremeni v sladkor in zelo obremenjuje slinavko. Zdravnik dr.Mindell priporoča hrano bogato z vlakninami, kot je sadje, zelenjava, stročnice; brokoli in grenivke, ki imajo veliko kroma. Tega je precej tudi v pivskem kvasu. Tudi Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič