Slavc @ 2011-02-24 17:09:40

Pozdravljeni ! Tudi jaz sem se odločil prehranjevati po vašem zgledu da si izboljšam zdravje . Če naredim probiotični jogurt po vašem receptu kako naj vem da je uspel . Kupljen je gostejši od mleka . Ali se vaš tudi zgosti . Omenjali ste inkubator kje se pa dobi ? Koliko kruha pa naj bi pojedel človek na dan ? Ali se da dobiti recpt setavin kakoga sestavite in pečete ? Koliko naj spije količene vode človek ? Če spijem 1.5 litra mi kar vre po črevesah . Vaš čajček je pa dober ! Lep pozdrav! Slavko

Ivan Maršič @ 2011-03-04 23:00:34

Spoštovani Slavko! Probiotični jogurt, katerega recept je bil že večkrat objavljen se bi moral seveda zgosti, najbrž pa je odvisno tudi o mleka. Gospodinjski inkubator, grelnik s steklenimi kozarčki s pokrovom, bi se moral dobiti v trgovinah z belo tehniko, povprašajte v Merkurju. Svetujem vam, da se ne bašete z nobeno hrano, niti s kruhom ne. Torej po pameti, jejte raznovrstno zdravo hrano, pripravljeno na zdrav način. Pri kruhu pa se izogibajte skorje, ki je zaradi zapečenosti nevarna, kot vse druge prežgane stvari, od kave do pečenega ali cvrtega mesa, posebej pri težavah z žolčem. Tudi pri vodi je potrebno poslušati svoje telo in če vam velike količine ne ustrezajo, jo pač ne pijte toliko. Vprašanje je tudi kakšne kvalitete je voda in če vam bolj ustreza čaj, toliko bolje, vsebuje določene zdravilne učinkovine in je prekuhan. Kako speči kruh? Pri nas pečemo kruh dvakrat na teden, spečemo tri kilogramske štruce. Sicer pa je pomembno, da uporabite čim bolj sveže mleto krušno moko, ki ji dodajate tudi različne vrste žit, od ržene, ajdove, do koruzne ali pa tudi nobene. Če pečete koruzni kruh je dobro koruzno moko popariti na redko in nato vmesiti še polovico količine navadne moke v testo za kruh. Za kilogramsko štruco potrebujete približno 65 dag moke in 4 dl vode ter 1/3 čajne žličke soli. Uporabite pol vrečke suhega kvasa ali več oz. pol svežega kvasa, ki ga pred tem v mehko zmešate s toplo vodo in malo sladkorja v pudingasto zmes ter vmešate v moko. Pri tem pazite da ne pride v stik s soljo. Kruh vzhajate in pečete cca 40 minut v pečici, najprej na 200 stopinj, ko potemni po cca 10 minutah zmanjšajte temperaturo za cca 20 stopinj. Dober in zdrav tek želim, Ivan Maršič.