Dragutina @ 2008-03-03 11:11:50

Cenjeni g. Maršič, rada bi kaj več zvedela o sirotki in kisavi. Slišala sem, da je na prodaj tudi v večjih trgovinah. Ne pijem več običajnega mleka, posebno ne trajnega, ki ga vi odsvetujete.Fermentirane oblike mleka pa v družini radi uživamo.Tudi zaradi kalcija, ki ga potrebujemo. Ali lahko tudi sama pripravim kisavo? Hvala za odgovor. Dragutina iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2008-03-07 16:48:27

Cenjena Dragutina. Naj povem, da izkušenj z uporabo kisave in sirotke nimam. Sirotka ostane pri izdelavi sira in v njej se ohranijo mnogi koristni vitamini in minerali. V sir ali maslo se izločijo maščobe in beljakovine. Na kmetih si še kje sami pripravijo maslo, in sicer tako, da v zaprtem čebričku ''tolčejo' po mleku. Slišal sem, da v večjih trgovinah prodajajo tudi kisavo, ki jo dobijo tako, da fermentirajo sirotko, Našel sem zapis, da kisava učinkuje proti bakterijam, glivicam in močno razkužuje ter pospešuje prebavo. Ugodno vpliva na delovanje ledvic in jeter. Če imamo vneto grlo, lahko z njo grgramo. Dobili smo še eno živilo iz kislega mleka, poleg jogurta, kefirja še kisavo. Najbolje bo, če jo uživate po navodilu, ki ga dobite pri nakupu. Poročajte v moj internet o tem, kako ste zadovoljni, da bi to zvedeli še drugi, posebno tisti, ki morajo zaužiti več mleka, pa imajo pri tem prebavne težave. Lep pozdrav Vam pošilja Ivan Maršič.