Manuel @ 2009-06-17 10:56:37

Zelo cenjeni g. Ivan Maršič, sem velik ljubitelj zelenjave in presnih jedi.Tako si poskušam tudi ozdraviti hudo bolezen.Veliko čitam knjig in izrezkov o koristnosti zelenjave. Zelo zanimiv je prispevek, ki piše o tem,da naj si, če želimo v sebe konzumirati več zelenjave, pripravimo zelenjavni sok. Tako lahko pojemo tudi mlado pšenično travo in ječnem. Za majhen denar se kupi mešanik s katerim se "zmiksa" zelenjavo, ki jo pojemo, ali samo popijemo njen sok. Vi ste strokovnjak za hrano, ki daje zdravje, pa Vas prosim za mnenje o zelenjavnem soku. Vas pozdravlja Manuel iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2009-06-19 17:00:16

Spoštovani g. Manuel, na pravi poti ste, ker se usmerjate predvsem v presno zelenjavo in sadje. Po nekaterih študijah, ki so jih naredili na Zahodu, bi morala postati presna hrana od 70 do 80% dnevne hrane, kar bi telesu bilo optimalno za zdravo in dolgo življenje. Vsa presna hrana je praviloma tudi »živa«, ker so v njej kali za nadaljnjo rast. Vse to pa ne velja za kuhano ali industrijsko predelano hrano, ki je mrtva hrana. Dunajski zvezek je mrtev del ubite živine. Človek pa nima več encimov, ki bi predelovali zeleno celulozo. Od tod tudi misel, da bi sočili zelenjavo in jo lahko veliko zaužili. Dobi se majhen drobilnik, ki »zmiksa« različno zelenjavo, da postane tekoča. Jaz z zelenjavnim sokom še nimam izkušenj, vesel pa bom, če mi boste sporočili svoje izkušnje. Hvala in lep pozdrav od Ivana Maršiča