Pepi @ 2005-02-14 21:30:56

Spoštovani, v vašem forum se večkrat omenja jogurt, kefir, skuta, mene pa zanima, kako naj si pripravim dobro kislo mleko. Doma sem bil s kmetov in vem, da je mama dala sveže mleko v glinasto skodelo, ga pokrila in čez kak dan smo imeli dobro kislo mleko.Nedavno sem probal to narediti tudi s trajnim mlekom iz trgovine, pa ni bilo užitno. Ali se ne skisa pasterizirano mleko ? Rad bi zvedel za izkušnje drugih, ki si morda tudi pripravljajo kislo mleko. Pepi iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2005-02-23 10:56:50

Res je, da večkrat pišem o jogurtu in kefirju, kakor o kislem mleku.To ne pomeni, da ga ne cenim. Priporočam ga tudi kot zelo zdrav napitek. Najboljše bi ga bilo tako pripraviti, kar je to delala vaša mama. Če imate možnost, si preskrbete presno mleko od bio-kmeta, ki imama zdrave krave . Če te možnosti nimate,kupite običajno dnevno mleko, ga segrejete nad 20 stopinj in dodajte nekaj žlic kislega mleka, ki ste ga kupili. V pokriti posodi naj se kisa kak dan. Poskrbite da toplota ne bo nižja od 20 stopnij , pa tudi ne več kakor 40 . Toplo vabim tudi druge udeležence naše klepetalnice, da navedejo svoje izkušnje s kislim mlekom. Lep pozdrav in se še kaj oglasite.