Radojka @ 2007-04-30 09:36:59

Cenjeni g. Maršič ! Tako kot mnogi se tudi jaz vedno bolj zanimam za zdravo prehranjevanje. Bližam se upokojitvi in zmeraj več imam zdravstvenih težav. Vi, gospod Maršič, ste nam lahko za vzgled, koliko lahko sami naredimo za svoje zdravje. Kdo pa ne bi bil rad zdrav in dolgo živel ? Z družino živim v bloku in potrebna živila kupujem v trgovinah. Hvaležna vam bom, če lahko kaj napišete o aditivih in kako jih prepoznamo po označbah E. Rada bi tudi kupovala bio pridelana živila, če bi le vedela kako so označena. Hvaležna vam bom za odgovor ! Radojka iz Maribora.

Ivan Maršič @ 2007-05-05 17:23:57

Spoštovana Radojka! Aditivi so dodatki k industrijsko predelanim živilom. Gre za konzervanse, utrjevalce, sredstva za zgoščevanje in umetna sladila. Označeni so s črko E in pripisanim številom. Na primer za umetna barvila: E-181. Danes potrošniki v trgovini kupujemo pretežno živila, ki imajo dodane aditive. Prepričan pa sem ,da ta živila praviloma ne sodijo med zdravo prehrano. Poglejmo nekaj najbolj pogostih označb: E 200-290 so konzervansi s katerim se živilo ohrani pred kvarjenjem. Od E 296 do 385 so sredstva za uravnavanje kislosti in antioksidanti. Od E400 do 495 so zgoščevalci in stabilizatorji živila. Aditivi, ki onemogočajo zgoščevanje in zlepljanje so označeni z E 500 do 585. Z E 620 do 640 so umetne arome in vonjave. Od E 900 do 1520 pa umetna sladila, loščila in glazure. Te številke je dobro vedeti ob nakupih, da bi spoznali katere aditive vsebujejo. Ekološko pridelana živila v Sloveniji imajo znak BIODAR. Ta živila prodajajo, največkrat le ob sobotah, na tržnicah večjih mest. Pridelovalci so nadzorovani, da ne uporabljajo kemijske dodatke. Sem se štejejo pesticidi in umetna gnojila. Upam, da sem Vam odgovoril na postavljeno vprašanje. Sprejmite lep pozdrav v Maribor , od Ivana Maršiča