Beti @ 2008-11-10 09:20:12

Po vašem navodilu doma pripravljam jogurt z dodatkom ovsenih kosmičev (brez pudinga). Zanima me, v čem se tak jogurt razlikuje od kupljenega. Uporabim domače, kravje mleko in bio kosmiče. Za vaš odgovor se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Beti

Ivan Maršič @ 2008-11-14 17:42:12

Cenjena go. Beti. Začetnik probiotičnega jogurta pri nas, dr. Tihole, ga je res imenoval "kisli puding". Posebej za to, ker je za fermentacijo uporabil škrob, ki je kot prašek v običajnem pudingu. Sedelovala sva in pudingov škrob zamenjala za kaše ter kosmiče. Tako smo prišli do probiotičnega jogurta. Ime bi lahko prevedli: probiotično pomeni za, bioptični pa življenje. Vem, da ga mnogi jedo vsak dan, še posebej za zajtrk in na tešče. Kombinirajo ga z različnimi žiti ali kosmiči ter sadjem. Kisanje mleka in ostalega povzročijo posebne mlečno kislinske bakterije. Ta pa so občutljive na želodčno kislino. Jejmo ga na tešče ali prazen želodec, da čim prej pride v debelo črevo, kjer začne opravljati svojo zdravilno vlogo , ki je krepitev obrambe telesa in duha. Znanstveniki so odkrili več vrst teh bakterij in niso vse enako občutljive na želodčni sok. Dobijo je v obliki praška in v lekarni. Nov pripravek probiotičnega jogurta pa lahko »cepimo« z nekaj ostalega iz že fermentiranega. Puding pa je običajna sladica, ki ne spada med zdravo prehrano. Upam, da sem pojasnil razliko med enim in drugim. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič.