Vse za zdravje @ 2009-04-22 11:38:47

Gospod Ivan Maršič, z možem veliko čitava o zdravi prehrani, še posebej o večji uporabi žit. Nedavno sva bila v nekem mlinu na Muri in si kupila po 2kg vsakega žita. Sedaj pa ne vem, kako pripraviti ta žita. naj zrna skuham, naj si kupim ročni mlinček in zmeljem v moko, naj naredim kosmiče?Ali žita lahko uporabim kot riž, kot razne kaše...? Kaj mi Vi svetujete, ki dajete koristne nasvete za zdravje in dolgo življenje. V naprej sem Vam zahvaljuje zvesta oboževalka iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2009-04-24 20:54:43

Spoštovana oboževalka zdrave prehrane. Koristen je bil vaš nakup raznih žit v mlinu na Muri. Vsi bi se morali potruditi, da bi v našo prehrano vključili več žit. Sedaj glavnino pokrmimo živalim in jemo njihovo mesto. Prav bi bilo, da mesu rečemo živalsko truplo. V trenutku, ko žival preneha živeti, začne njeno truplo razpadati. To pa za žito ne velja. V Egiptu so našli 2000 let staro žito, ki je bilo še vedno živo- je skalilo. Mnogi dokazujejo, da je le živa hrana sposobna brez težav obnavljati naše celice, narediti nas zdrave in peljati do dolgega življenja. Znanstveno je ugotovljeno, da so v žitih najugodneje uravnoteženi ogljikovi hidrati, maščobe, in rudnine, ki krepijo naše zdravje in nam sproti dovajajo potrebno življenjsko energijo. Običajno uživamo žita v obliki moke in kosmičev. Pri tem pa pozabljamo, da se z mletjem uniči del tistega, kar nam daje žito. Nastaja oksidacija. Da bi se temu izognili, je koristno, da tudi žita pripravimo tik preden jih pripravimo za obed. To naredimo tako, da žito uporabljamo kot riž, lahko ga kosmičimo ali zmeljemo z gospodinjskih mlinčkom. To pri meni počnemo že več let. Le oglasite se še kaj. Vas pozdravlja Ivan Maršič