zdravnica Nika @ 2009-09-17 10:21:23

Spoštovani., zelo cenim vaše nasvete in se jih poskušam držati. Večkrat omenjate žgance, nam zaupate recept? S spoštovanjem, Nika

Ivan Maršič @ 2009-09-28 23:27:10

Spoštovana Nika! Za pripravo žgancev lahko uporabimo različna žita, največkrat pa uporabimo ajdo za ajdove žgance ali koruzo za koruzne žgance. Osnovni sestavini lahko dodamo po želji manjši del ječmenove moke, pa tudi pšenične moje. Žgance lahko skuhamo bolj na redko ali pa na suho, glede na različne okuse in želje. Če je le možno kuhamo sveže mleta žita, kadar pa to ni možno seveda moko kupimo, nikakor pa ne kupujmo instant pripravkov za ajdove ali koruzne žgance, saj so v teh pripravkih uničenih večina zdravju koristnih sestavin. Za 4 obroke svetujem, da v dovolj velikem loncu zavrete liter vode in v krop stresete 250g moke ali mešanice prej omenjenih žit, na sredini kupčka moke s kuhalnico naredite luknjo, da voda vre skozi. Na zmernem ognju kuhate 20 minut, lonec odstavite in za vsak slučaj odlijete nekaj vode – žgančevke v rezervno posodo. Nato žgance zmešate, dokler niso gladki. Če se še pojavljajo grudice moke, dolijete malo odlite žgančevke, za mešanje pa lahko uporabite električni mešalnik z mešalkami za testo. Zraven postrezite kislo repo ali zelje. Dober tek vam želi Ivan Maršič