Petra M @ 2007-04-16 11:48:56

Cenjeni g. Ivan Maršič ! Sama se trudim, da bi člani moje družine čimbolj zdravo živeli in ne često potrebovali zdravnika ter zdravil. Strinjam se z Vami g. Maršič, da sami lahko največ naredimo z zdravo prehrano. Večkrat ste še omenili okuševalne brbončice, ki nam ukazujejo, kaj naj bi jedli in pili. Razvadli smo jih.Prosim vas, če lahko kaj več napišete na Internetu kako je s temi brbončicami in kako jih naj odvrnemo od hlastanja po sladkem, mastnem, slanem ipd. Kaj naj odgovorim, če mi kdo reče: jem to, kar mi paše, ker je to najboljše za moje zdravje. Vem, da bi mnogi radi kaj več vedeli o tem. Iskrena hvala za odgovor! Petra iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-04-21 08:32:27

Spoštovana Petra! Okus vsega, kar zaužijemo, temelji na celičnih skupinah, številnih majhnih molekul, ki jih imamo na jeziku in z značilnostmi okusa obvestijo centre v možganih. Brbončice so mikroskopsko drobne bunčice v obliki čebule, ki ležijo v celični plasti jezika in so z možgani povezujejo živci. Povprečen odrasel človek ima približno deset tisoč okušalnih brbončic. To so izboklinice na vrhu jezika, ki povečujejo površino okušalnih brbončic. Bradavičke pomagajo tudi pri mehanični obdelavi hrane. Obstajajo štiri vrste brbončic. Največ je vlaknastih brbončic, toda te ne vsebujejo okušalnih popkov. Gobaste ležijo na začetku jezika in so najopaznejše. Listaste brbončice so v vrsti pregibov na skrajnih straneh jezika, okroglaste so večje izbokline na koncu jezika. Naše brbončice zaznavajo štiri okuse: sladko, kislo, grenko in slano. Gospa Petra, strinjam se z Vami, da smo naše brbončice razvadili. Narava nam jih je dala , da ne bi zaužili kaj takega, kar ni užitno. Od kar je na voljo veliko sladkorja in druge nezdrave hrane, pa smo brbončice resnično razvadili. Marsikdo je prepričan, da je zanj najbolj koristno, če se drži pravila: ' jem to, kar mi paše'. Če bi to narekoval naš notranji zdravnik (intuicija), potem bi jedli le tisto, kar telo resnično potrebuje za nemoteno delovanje. Vemo pa, da je za večino bolezni kriva napačna prehrana. Rešitev vidim v tem, da zavestno spoznamo katero in koliko hrane potrebujemo. Spoznati je treba dobre izkušnje drugih, ki so zapisane v raznih virih in prisluhniti tistim, ki več vedo o zdravem prehranjevanju. Žal, se največkrat primeri, da to šele spoznamo , ko nas telo opozori s hudo boleznijo. V 40-tih letih sem spoznal, da je zdrava in bolj skromna hrana, temelj za zdravje in dolgo življenje. Več o tem je veliko napisanega na moji spletni strani. Vse lepo pozdravlja Ivan Maršič.